Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави

...
Москва превъзхожда по население не само градовете, а много държави
Коментари Харесай

Интересни факти за един от най-големите градове в Европа

Москва превъзхожда по население освен градовете, а доста страни по света, в това число и България.

Със своите 12 млн. поданици, градът е в Топ 10 най-населените. Обитателите му са повече от жителите на Норвегия, Швейцария, Португалия и мн.др.



Нормално е един толкоз вселенски град да има и впечатляващо метро. Московската подземна железница се употребява от към 9 млн. души дневно. 12-те линии са с дължина от 310 километра. Метрото разполага с 82 станции и съвсем 10 000 мотриси, които в най-натоварените часове се движат през 90 секунди.



Има слух, че под съветската столица има загадка мрежа. Наричат я Метро-2. Смята се, че тя свързва серия от военни бункери с Кремъл и други стратегически уреди, написа prot.bg. За това обаче няма публично удостоверение.

Москва е на трето място по най-вече милиардери на глава от популацията. Тя е изпреварена единствено от щатския Ню Йорк и китайския мегаполис Хонконг. Там живеят 73 милиардери, които имат общо положение от 297 милиарда $.



Голяма част от тях, в това число Роман Абрамович, живеят в Заречие - кварталът на богатите.

По време на дългата си история Москва е изгаряла безчет пъти. Тъй като къщите в предишното са били най-вече дървени, огънят се разпространявал доста бързо.



През 1737 година е един от най-силните пожари. На 29 юни 1904 година градът пък претърпява същинско торнадо, което унищожава няколко близки села (в рамките на днешна Москва) и изкоренява вековните дървета в региона на Соколники.

Катедралата " Успение Богородично " в Кремъл е най-старата оживяла постройка в Москва. Към днешна дата тя е на 538 години. Построена на 12 август 1479 година





Кремъл - най-голямата средновековна цитадела в света, е исторически комплекс в центъра на съветската столица, разгласен за един от най-красивите президентски дворци на планетата. Сградата е издигната от италианци. Първоначално бял, Кремъл е пребоядисан в алено след Октомврийската гражданска война.

Волга е най-дългата река в Европа. Тя е обвързвана с Москва посредством канал, който е открит на 15 юли 1937 година Дължината му е 128 км, а посредством него съветската столица има връзка с 5 морета - Бяло море, Балтийско море, Каспийско море, Азовско море и Черно море.

Руската столица може да се похвали с повече от 3 500 исторически улици, алеи, булеварди, автомагистрали и бързи пътни артерии. Една от най-старите от тях е улица Арбат. Тя е на 520 години.



Молочный переулок пък е в топ 10 на улиците с най-скъпи парцели в света. Тук квадратен метър коства 30 500 $. Най-скъпата московска улица, на която може да се наеме парцел, пък е Столешников, където са най-скъпите бутици в съветската столица.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР