Москва. Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и председателят

...
Москва. Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и председателят
Коментари Харесай

Сметните палати на България и Руската федерация подписаха обновено споразумение за сътрудничество

Москва. Председателят на българската Сметна палата Цветан Цветков и ръководителят на Сметната палата на Руската федерация Алексей Кудрин подписаха в Москва актуализирано съглашение за съдействие сред двете институции. Това оповестиха от пресцентъра на Сметната палата .
Със съглашението се разкриват нови благоприятни условия за бъдещи взаимни действия и се дава късмет на българските и съветските инспектори да обменят опит по значими тематики от общ интерес като одита на обществения дълг, одити на осъществяването на държавни стратегии, оценка на вътрешния одит и други
Убедени сме, че съветската одитна институция ще спомага за процеса на промяна на ВОИ като поръчител за положително ръководство в обществения бранш посредством използването на правилата за самостоятелност, професионална подготвеност и отчетност пред обществото и заради тази причина българската Сметна палата поддържа кандидатурата на Сметната палата на Руската федерация за хазаин на XXIII-я Конгрес на ИНТОСАЙ, уточни господин Цветан Цветков. Той благодари на Сметната палата на Руската федерация за това, че е неизменен сътрудник на българската Сметна палата от нейното възобновяване през 1995 година
Според господин Алексей Кудрин през последните години ролята на ВОИ доста се е нараснала и е надхвърлила обичайния финансов надзор. Затова задачата на ВОИ е да бъдат освен контрольори, само че и външни сътрудници на министерства и ведомства, т.е. освен да разпознават проблемите, само че и да разискват взаимно способи за тяхното решение.
По време на срещата бяха разисквани главните тематики на идния XXIII-я Конгрес на ИНТОСАЙ, който ще се състои през есента – цифровизация на одитния развой и стратегически одити. Дигитализацията е измежду главните цели и в работата на съветската Върховна одитна институция, акцентира господин Алексей Кудрин.
Българската Сметна палата работи интензивно по дигитализацията на активността си, като използваме специфичен програмен продукт, допускащ доста да подобрим качеството на одитите, съобщи Цветан Цветков. Той посочи, че при финансовия одит и одита на осъществяването активността на инспекторите е напълно цифровизирана, като напредва и процесът по цифровизация на одита на сходството и финансовия надзор на политическите партии. Българската счете палата поддържа и тематиката за стратегическите одити посредством одитите на осъществяване, които прави институцията.
По време на срещата страните споделиха опит и в използването на нови одитни способи и подходи и се договориха да продължат съдействието в границите на обновеното съглашение, което включва продан на информация и методологични практики, взаимни мероприятия по главните въпроси на външния одит в обществения бранш.
Изпълнението на съглашението стартира с провеждането в границите на визитата на кръгла маса за шерване на опит в няколко области. Председателят Цветан Цветков показа методологията на одита на държавни стратегии, като посочи, че българската Сметна палата е единствената, която прави инспекция за успеваемостта и ефикасността тези стратегии.
Проф. Георги Иванов, член на българската Сметна палата, срещна участниците в кръглата маса с оценка на звената за вътрешен одит и възстановяване на взаимоотношението сред ВОИ и звената за вътрешен одит в България.
Тома Дончев, шеф на дирекция „ Развитие на одитната активност “ показа качествените индикатори за оценка на приноса на ВОИ към системите за ръководство в обществения бранш.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР