Москва предлагала на кюрдите в Африн да преминат под знамената

...
Москва предлагала на кюрдите в Африн да преминат под знамената
Коментари Харесай

Русия предлагала секретна сделка за Африн, но кюрдите отказали

Москва предложила на кюрдите в Африн да преминат под знамената на сирийската войска и да предадат административното ръководство на Дамаск. В подмяна Русия дала обещание да разубеди Турция да не организира интервенция „ Маслиново стръкче ”. Това декларирал формалният представител на кюрдската партия „ Демократичен съюз ” (PYD) Алдар Халил. Кюрдите обаче отказали да си дават териториите и имат намерение да се пазят сами. PYD не е покровител за цялостното обособяване на сирийската част на Кюрдистан, а за по-широка автономност и да живеят по своите закони. В изискванията на война формален Дамаск този вид е недопустим. Според международни медии, кюрдите били подготвени да се влеят в армията на Асад, само че изрично отказали да изгубят самостоятелността си.

Отрядите за национална самозащита (YPG), подкрепяни от Съединени американски щати, обвинили Русия в подкрепяне на Анкара. В публично изказване на организацията се споделя, че „ Русия и Турция си поделят отговорността за всичко станало в региона.

Твърдението за поддръжка на Анкара е доста необичайно – Турция разполага с мощна войска, спрямо която YPG е дребна военна формация. Русия може единствено да се опита да изглади спора с договаряния и със своето въздействие над турската страна и кюрдите.

Пълната автономност на района на Африн не устройва нито Башар Асад, виждащ в това опасност за властта си, ни Ердоган, който смята кюрдите за терористи и от дълго време мечтае да сътвори в Северна Сирия буферна зона с широчина до 30 км.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР