Москва. По повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения

...
Москва. По повод 140 години от установяване на дипломатическите отношения
Коментари Харесай

Румен Петков се срещна в Москва с председателя на Руското историческо общество и с ректора на Държавния университет

Москва. По мотив 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Русия ръководителят на Политическа партия АБВ Румен Петков се срещна с ръководителя на Руското историческо общество Сергей Наришкин в Московския държавен университет, където той ръководи настоятелството. Това оповестиха от пресцентъра на Политическа партия АБВ . Двамата разговаряха за значимите общи исторически моменти сред България и Русия. Двете страни означават и доста исторически юбилеи през последните години - 140 години от Плевенската епопея, от Освобождението на България, от подписването на Константинополския кротичък контракт. Петков и Наришкин се сплотиха към единодушието, че 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред двете страни е изключително значимо събитие и за България, и за Русия. В диалога ръководителят на Политическа партия АБВ дефинира Руско-турската война като най-честната, подбудена от православната ни религия и славянската ни кръв. Мотивацията идва от съветския народ, уточни Петков и добави, че дипломатическите връзки сред България и Русия съставляват нова стъпка и надграждане на връзките въз основата на историята.
Петков и Наришкин се сплотиха към мнението, че историята е нещо, което не би трябвало да загърбваме и не би трябвало да позволяваме нейното пренаписване, само че би трябвало да я надграждаме и развиваме. Необходима е и нова динамичност на икономическите връзки.
Сергей Наришкин изрази пред Румен Петков задоволство от регулярните срещи и контакти сред двамата. Руското историческо общество ще продължи да взе участие интензивно в двустранните връзки сред България и Русия и културно-историческото ни завещание, уточни той. В диалога си двамата сложиха акцент върху благодарността и поддръжката за православието – то е и нашата история, и нашето бъдеще.
Румен Петков изрази безпокойствие от напрежението в Черноморския басейн и в Балканския район, включително, напрежението Сърбия - Косово - Албания – нещо, което би трябвало да бъде следено и да се систематизира исторически и въз основата на обективната оценка, да се построи бъдещето. Той изрази кардиналната си позиция срещу двойните стандарти на интернационалните институции и за вредността от глобите против Русия, които водят единствено до стопански и обществени вреди.
От Петков, като подарък, Наришкин получи образец от книгата, чийто съавтор е президента Георги Първанов - " Илинденско-Преображенското въстание от 1903 през погледа на европейските дипломати " – издание, което дава доста ясна картина за 1903 година и за историческите събития в този интервал. Наришкин получи и историческия календар на АБВ, чиято първа дата е 3 март и където 7 юли – установяването на дипломатическите връзки сред България и Русия – е дата с изключително място и значителност.
По-късно Румен Петков се срещна с ректора на Московския държавен университет учен Виктор Садовничий, където през 2002 година е първата задгранична демонстрация на президента Първанов и където е чел лекция. Двамата разговаряха за връзките на двете страни във връзка с науката. Самият Садовничий поддържа сърдечни другарски връзки с доста български учени, с учен Благовест Сендов имат взаимни писания. Той одобри с подготвеност поканата да гостува у нас.
На библиотеката на университета Румен Петков подари Пощенска картичка и пощенски плик, отдадени на 140 години от Плевенската епопея и основаването на Военноисторическия музей в Плевен, историческия календар на АБВ и книгата " Илинденско-Преображенското въстание от 1903 през погледа на европейските дипломати ".
В „ Историческото общество “ Румен Петков организира среща, отдадена на 140 години от определяне на дипломатическите връзки сред България и Русия и 140-годишните юбилеи, с учен Чубарян – началник на Института по всеобща история и изпълнителния шеф на фонда " История на Отечеството " Константин Могилевски.
На „ Историческото общество “ Румен Петков подари картина, изобразяваща пантеон „ Освобождението на Плевен “, която бе призната с благодарност
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР