Москва отхвърли предложенията на ООН да помогне на жителите, засегнати

...
Москва отхвърли предложенията на ООН да помогне на жителите, засегнати
Коментари Харесай

Водата в Черно море се влошава. Русия отказа помощ на ООН за "Нова Каховка"

Москва отхвърли предложенията на Организация на обединените нации да помогне на жителите, наранени от наводнението от опустошения язовир " Нова Каховка ", заяви международната организация, на фона на увеличаващия се брой жертви, заяви Ройтерс.

Срутването на стената на следения от Русия язовир на 6 юни отприщи наводнения в Южна Украйна и окупираните от Русия елементи на Херсонска област, унищожавайки домове и земеделска земя и прекъсвайки доставките на жителите.

Броят на жертвите набъбна до 52, като съветски публични лица споделиха, че 35 души са починали в следените от Москва региони, а вътрешното министерство на Украйна заяви за 17 жертви и 31 са изчезнали. Повече от 11 хиляди са евакуирани от двете страни.

Организация на обединените нации прикани Русия да работи в сходство със отговорностите си според интернационалното филантропично право.
" Помощта не може да бъде отказана на хора, които се нуждаят от нея ", сподели в изказване Дениз Браун, филантропичен координатор на Организация на обединените нации за Украйна.

Екип от интернационалните правни специалисти, подпомагащи украинските прокурори в тяхното следствие, сподели, че е доста евентуално сриването на язовира да е породено от експлозиви, сложени от руснаци.

 Хора чакат на опашка за вода и самун - доставките в наводнените региони към момента са затруднени
© Reuters

Хора чакат на опашка за вода и самун - доставките в наводнените региони към момента са затруднени

Кремъл упрекна Киев в саботиране на водноелектрическата стена, която съдържаше контейнер с размерите на Голямото солено езеро в Съединени американски щати. Украйна твърди, че гърмежът е работа на Русия и цели неуспеха на нейната военна контраатака.

Пусти плажове

Властите в Одеса затвориха в миналото известните черноморски плажове, като не разрешиха плуването и потреблението на риба и морски блага от неидентифицирани източници.
" Плажовете на Одеса са оповестени за несъответствуващи за плуване заради забележителното утежняване на (качеството) водата... и действителна заплаха за здравето ", заяви администрацията на Одеса в " Телеграм ".

Водните проби предходната седмица демонстрираха рискови равнища на салмонела и други " инфекциозни сътрудници ", споделиха украински чиновници. Проведен е и мониторинг за холера.

Въпреки че придошлите води се отдръпнаха, река Днепър, на която е издигнат язовир " Каховка ", е отнесла тонове парчета в Черно море и крайбрежието на Одеса, причинявайки това, което Украйна дефинира като " екоцид ".

Очаква се равнищата на токсични субстанции в морските организми и на морското дъно да се влошат. Повишава се и риска от наземни мини, които се изхвърлят на брега.

" Можем да забравим за ваканционния сезон за една година ", сподели предходната седмица Виктор Коморин, началник на Центъра за морска екология, представен от украинския ефирен оператор Suspilne.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР