Москва. Официалният вестник на Министерството на отбраната на Руската федерация

...
Москва. Официалният вестник на Министерството на отбраната на Руската федерация
Коментари Харесай

„Красная звезда“ : НАТО се втурва към Балканите

Москва. Официалният вестник на Министерството на защитата на Руската федерация (а по-рано и на това на СССР) „ Красная звезда “ разгласява коментар на Мария Томиленко, която твърди, че НАТО се стреми да трансформира Балканите в още един собствен плацдарм против Русия. Агенция „ Фокус “ привежда текста без редакторска интервенция.

Тези дни Русия и Сърбия означават 180-та годишнина от установяването на дипломатически връзки сред нашите страни, въпреки историческите им връзки да имат доста по-дълбоки корени. Разбира се, измененията, настъпили на планетата като цяло и в Европа по-специално през това време, не са подминали тези страни. Но в това време те акцентират, че „ готовността им да оказват помощ един на различен, откровените усеща на взаимно привличане и почитание остават непроменени ".
Днес това се демонстрира в връзките на стратегическо партньорство, което са открили и поддържат нашите страни, във въвеждането на натоварен политически разговор сред тях и с поредно развиване на междудържавните връзки. При това с изключение на обичайните области на двустранното съдействие като енергетика, транспортна инфраструктура, селско стопанство, се създават интензивно и вероятностите на съвместан работа в нови посоки: в региона на технологиите и нововъведенията, гражданското самолетостроене и други.
В Русия правят оценка, че в Сърбия, за разлика от някои други европейски страни, пазят усърдно паметта на червеноармейците, които дружно с нейните партизани и патриоти в годините на Втората международна война са взели участие в освобождението на Югославия и вечно са останали на сръбска земя. Това бе очебийно още един път в хода на визитата в Сърбия на министъра на защитата на Русия военачалник Сергей Шойгу, която се състоя през октомври предходната година. Ръководителят на съветското военно ведомство взе участие в празнуването на 73-та годишнина на освобождението на Белград през Втората международна война. Изказвайки се по време на военния обзор „ Свобода 2017 “, отдадено на това събитие, президентът на Сърбия Александър Вучич означи заслугите на червеноармейците за освобождението на Белград и цяла Сърбия и даде обещание Деня на освобождението да бъде постоянно честван дружно с руснаците.
Следва да се означи, че Русия, развивайки отношение със Сърбия, както с всички други страни, заинтригувана от разноправно и взаимноизгодно съдействие, води открита и градивна политика. В същото време не може да не се забележи, че в това време Европейският съюз, който се стреми да погълне Сърбия, слага пред не я надали не ултиматум – „ Или с Русия, или със Запада “.
В този проект на европейските политици поддържат и Съединени американски щати. Както излиза наяве от „ новата тактика “ за Балканите, показана в края на предходната година на Атлантическия съвет – научно-изследвователски център, непосредствен до Държавния департамент на Съединени американски щати, Вашингтон има желание да подчини този район. За тази цел Съединени американски щати, както се акцентира в документа, би трябвало да има непрекъснато военно наличие в Югоизточна Европа, с цел да подсигурява сигурността и да получи опция за дълготрайно въздействие на събитията.

Пред Вашингтон има такава задача – да реализира историческо помиряване със Сърбия. „ Белград може и би трябвало да стане непосредствен сътрудник и съдружник в района, само че това може да стане единствено при изискване обособяване на Сърбия от Русия “, се споделя в документа. Що се отнася до историческото помиряване, то може да се допусна, че първата крачка по пътя са създали Съединени американски щати, когато някогашният министър на защитата на Съединени американски щати – бел. р. Уилям Пери (на поста в годините 1994-1997 г.) съобщи, че съжалява за бомбардировките на Югославия от силите на НАТО през 1999 година
Напомняме, че Алиансът нанесе удари по цивилни градове и инфраструктура без резолюция на Организация на обединените нации, употребявайки в боеприпасите даже радиоактивен обеднен уран. Точният брой на починалите цивилни и до този миг не е открит. Те са почти две хиляди души, измежду които стотици деца.
Естествено, болшинството сръбски жители не могат да не помнят ужаса на тези бомбардировки и да елементарни на Северноатлантическия алианс. Още повече, че в Брюксел не скриват, че биха желали да видят Сърбия в редиците на НАТО. Неотдавна генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг съобщи, че Западните Балкани са район със стратегическо значение за НАТО и Алиансът има желание да ускори наличието си в него. В този проект голяма роля има Сърбия, с която НАТО се стреми да развива партньорски връзки. При това Столтенберг увери, че Алиансът изцяло почита военната и политическа индиферентност на Сърбия.
Но това са единствено думи. На каузи НАТО подхваща дейни опити да подкопае тази индиферентност. В частност, Сърбия бива канена на съвсем всички учения, които се организират по Южния фланг на Алианса. Например, сръбските военнослужещи участваха в маневри като „ Пролет 2016 “, „ Платинен вълк 16.1 “ и „ Морава 2016 “.
Тази година се възнамерява провеждането на военни учения на територията на Сърбия под името
REGEX-2018. Отчитайки болезнеността на въпроса за наличието на въоръжени сили на НАТО на територията на Сърбия за множеството й жители, в известие до медиите особено се наблягаше, че REGEX-2018 не е обучение на НАТО, а „ районна самодейност “, съществуваща от 2013 година През 2015 година НАТО съумя да подпише със Сърбия Индивидуален проект за партньорство. В сходство с това съглашение Белград, както означават някои сръбски специалисти, се задължава да сътрудничи с НАТО освен във военната сфера. В текста на документа се дефинира също въвеждането на стандартите на НАТО в армията на Сърбия, споразумяване на районното съдействие в сходство с тези стандарти и други въпроси, които не са свързани директно със сферата на защитата.
Крайната цел на тези старания е Западните Балкани да бъдат превърнати в още един плацдарм на НАТО и опълчването им на Русия. Един от главните причини, с които Алиансът се пробва да обоснове стремежите си, е мнимата опасност от страна на Русия към балканските страни. Но множеството сърби не имат вяра в това. Както демонстрират социологическите изследвания, над 80% от жителите на Сърбия се опълчват на всевъзможен тип съдействие с Алианса, считайки го за терористична организация.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР