Москва очаква официални разяснения от Вашингтон за изявлението на президента

...
Москва очаква официални разяснения от Вашингтон за изявлението на президента
Коментари Харесай

Москва очаква разяснения от Вашингтон за оттеглянето от Договора за ракетите със среден и малък обсег

Москва чака публични уточнения от Вашингтон за изказването на президента Доналд Тръмп за желанията на Съединени американски щати да се отдръпват от Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, съобщи през днешния ден съветският външен министър Сергей Лавров, представен от ТАСС.

По думите му реакциите, в това число в самите Съединени щати, на това заявено желание са " задоволително спорни ", т.е. има мнение за и срещу. Лавров означи, че в случай че на идното си посещаване в Москва съветникът по националната сигурност към Белия дом Джон Болтън реши да даде публични пояснения, Русия тогава ще прави оценка обстановката. Министърът добави, че Русия е подготвена и по други канали да получи информация от американската страна, съобщи Българска телеграфна агенция.

На 20 октомври Доналд Тръмп съобщи, че Съединени американски щати ще денонсират контракта за ракетите със междинен и дребен обхват, защото Русия го нарушава. Москва предявява сходни обвинявания към Вашингтон.

В неделя " Файненшъл таймс ", базирайки се формален източник във Вашингтон, писа, че Съединени американски щати обмислят разновидности за преразглеждане на Договора за ограничение на стратегическите настъпателни оръжия (Нов СТАРТ). Лавров удостовери, че Русия от дълго време е подготвена да договаря за удължение на периода на този контракт. " Ние нееднократно, в това число и президентът на Русия Владимир Путин, сме изразявали своята подготвеност, както е планувано в самия контракт, да продължим действието му след 2021 година, когато изтичат първите 10 години от неговото деяние ", сподели пред кореспонденти Сергей Лавров, представен от ТАСС.

Асошиейтед прес добави, че съгласно Тръмп Русия тества или създава изстрелвани от суша крилати ракети с нуклеарна бойна глава и обхват от 500 до 5500 км, което е нарушаване на Договора за ракетите със междинен и дребен обхват. Русия постоянно е отхвърляла такива изказвания и е упреквала Съединени американски щати, че точно те са нарушителите.

Изявлението на Тръмп за вероятно денонсиране на контракта от американска страна имаше разнопосочни реакции. Британският министър на защитата Гавин Уилямсън сподели пред " Файненшъл таймс ", че Обединеното кралство застава твърдо зад Съединени американски щати по този въпрос и прикани Кремъл " да постави ред в къщата си ". Германският външен министър Хайко Маас сподели, че думите на Тръмп " слагат сложни въпроси " пред Германия и Европа, само че в същото време призна, че Русия не е дала причини, че не нарушава контракта, съобщи АП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи през днешния ден, че в случай че Съединени американски щати се изтеглят от двустранния контракт, това ще значи, че те " не завоалирано, а напряко " ще стартират създаване на неразрешените от контракта оръжия. Тогава по думите на Песков Русия ще бъде принудена да вземе ограничения за " възобновяване на салдото в тази област ", добави ТАСС. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР