Москва обвини главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на

...
Москва обвини главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на
Коментари Харесай

Керемедчиев: Заради външната ни политика сме мека мишена за Русия

Москва упрекна основното разследващо ръководство на Министерството на защитата на Украйна за взривяването на Кримския мост. Според Русия взривното вещество е било изпратено от морското пристанище в Одеса в Русе, а по-късно към пристанището в Бургас. Службите у нас обаче са безапелационни, че камионът-бомба не е бил на територията на страната.

Версията на Русия беше съшита с бели конци още през цялото време. Много е мъчно толкоз бързо да се наблюдава един подобен маршрут, преминаващ през доста страни. Самият камион е американско произвеждане. Такива не се движат в рамките на Европа, а още повече и в България. Освен това, той е прекосявал през едни в действителност тесни пътища - напредването му е било необикновено. Версията на Русия се трансформира, защото се вижда, че тя беше отхвърлена изрично. Това съобщи някогашният зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на " България заран ".

Според журналиста проф. Валерий Тодоров е подозрително, че камион с подобен товар може да премине подобен комплициран маршрут.

" Съмнително е, че гърмежът е бил от самото начало в самия камион. Ако представяната информация въпреки всичко е вярна, единствено спецслужба от вида на Военно разузнаване е в положение да обезпечи маршрута на един подобен камион ", разяснява той, като добави, че разрушенията не могат да бъдат провокирани само от експлозивите в камиона.

Проф. Тодоров не изключи опцията транспортното средство да е съумяло да премине Кримския мост поради по-леката защитата на оборудването.

" Много е мъчно да се направи толкоз дълъг маршрут от цялостен с гърмеж камион ", съгласи се Керемедчиев. Бившият зам.-министър на външните работи е на мнение, че няма логичност да се възнамерява толкоз дълго пътешестване, което те подлага на риск да бъдеш заловен във всеки един миг.

" Ако в действителност е имало експлозив, което е доста евентуално, той е бил претрупан в някой от последните сектори на придвижване на камиона - директно преди да се качи на моста. Тази доктрина е изцяло целенасочена ", разясни той.

В студиото на Bulgaria ON AIR двамата събеседници дискутираха дали съветският дипломат Елеонора Митрофанова би трябвало да бъде поканена на откриването на Народното събрание.

" Има си дипломатическа процедура, не може с политически решения да се лимитира дипломатическа активност ", счита Тодоров, съгласно който изключения биха били случаите на обвиняване в шпионаж.

" Русия е в интернационална и международна изолираност. Не виждам проблем на избрани посланици да бъдат изпратени предложения, а на други - не. От дипломатическа позиция няма гаф ", сподели Керемедчиев.

Двамата посетители се сплотиха към тезата, че въпросът по отношение на наличието на Митрофанова се политизира. " Нашата половинчата външна политика през последните години ни трансформира в мека цел за съветските служби ", заключи някогашният зам.-министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР