Москва не цели да провокира Киев с указа за руските

...
Москва не цели да провокира Киев с указа за руските
Коментари Харесай

Путин: Указът за руските паспорти за Донбас не е провокация към Киев

Москва не цели да предизвика Киев с указа за съветските паспорти за Донбас. Това увери президентът на Руската федерация Владимир Путин след срещата на върха с водача на Северна Корея Ким Чен-ун, предават TACC и Агенция " Фокус ".

„ Що се отнася до провокирането, ние сме надалеч от сходно нещо. Въпросът, обвързван с паспортите, има чисто филантропичен темперамент “, акцентира водачът на Кремъл.

Европейският съюз осъди разкритикува Москва, че улеснява приемането на съветски паспорти в регионите на Източна Украйна, наричайки решението й „ нова офанзива против опустошения от войната суверенитет на страната “.

Спорният декрет, подписан от съветския президент Владимир Путин „ е още една офанзива против суверенитета на Украйна от страна на Русия ", акцентира в изказване представителят на Федерика Могерини.

„ Времето на такова решение незабавно след президентските избори в Украйна... демонстрира желанието на Русия да дестабилизира още повече Украйна и да изостри спора ", добави представителят на Върховния представител на Европейски Съюз по външните въпроси и политиката за сигурност.

По-рано Германия и Франция също разкритикуваха Москва за улеснението на процедурите за приемане на съветски паспорти в Източна Украйна, като обявиха, че решението подкопава Минските съглашения.

„ Заедно с Франция осъждаме съветския декрет, който би облекчил даването на съветско поданство на хората в някои елементи на Източна Украйна ", се споделя в известие от Министерството на външните работи на Федерална Република Германия, оповестено на формалната му страница в обществената мрежа „ Туитър “.

Специалният представител на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър, който подлага на критика политиката на Русия във връзка с минските съглашения, избира да пренебрегва незачитането на тези съглашения от украинската страна. Това съобщи формалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, разяснявайки изказванията на Волкър по отношение на решението на Руската федерация да даде поданство на Донбас по банален метод.

„ Бих желал да припомня на Волкър, че на 18 април 2019 година Владимир Зеленский съобщи, че в случай че завоюва изборите, той ще се опълчи на даването на Донбас специфичен статут, а също по този начин акцентира, че няма да подпише закон за прошка за опълченците от Донбас в случай че тогава Волкър или някой в Държавния департамент реагираха на тези думи толкоз безкомпромисно, както през днешния ден, то най-малко нямаше да наподобяват глупави ”, написа тя на своята страница в обществената мрежа Facebook.

„ Факт е, че специфичният статут на Донбас и амнистията – са едни от основните разпореждания на съглашението в Минск, " пдчерта Захарова

По-рано Кърт Волкър назова провокативно решението на Русия да опрости процедурата за приемане на съветско поданство от жителите на Донбас и добави, че решението подкопава осъществяването на споразуменията в Минск.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР