Москва. Не само Изтокът е сложна материя. Това изказване е

...
Москва. Не само Изтокът е сложна материя. Това изказване е
Коментари Харесай

„Балканист“ : Битката за небето на бивша Югославия; състоянието на ВВС на страните от Западните Балкани

Москва. Не единствено Изтокът е комплицирана материя. Това изявление е настоящо и за страните от някогашната СФР Югославия. Балканите са бурето с барут на Европа, което може да избухне във всеки един миг и през днешния ден ситуацията в района още веднъж се нажежава, написа съветското профилирано интернет издание „ Балканист “ в материал, показан без редакторска интервенция.
Състоянието на нещата в Косово е много нежно и в огромна степен внимателно: от решаването на статута на района значително зависи ориста на страните както на Балканите, по този начин и в самата Европа. Паралелно с това Евроатлантическият алианс укрепва наличието си в района и организира учения в Косово, черна гора, Хърватия и Македония (Словения и Босна и Херцеговина (БиХ) към този момент заемат неутрална позиция).
При тази обстановка всяка от страните се стреми да обезпечи личната си сигурност посредством придобиване и възобновяване на въоръжение. За това по какъв начин страните от някогашна Югославия готвят своите военновъздушни сили за защита, четете в обзора, който следва.

Военновъздушни сили на Сърбия

До последните години техническото положение на техниката на сръбските военновъздушни сили беше много неприятно. И в случай че на хартия изглеждаше относително добре, в реалност този тигър беше „ книжен “, като изключително тежко беше ситуацията с многоцелевите самолети и ударнитехеликоптери. Армията се оказа в крах след експанзията на НАТО и натиска от страна на Алианса и Съединени американски щати.
В резултат от възприемането на курс към подсилване на отбранителните качества на страната, сръбските управляващи започнаха да търсят начини за усилване на армията, Военновъздушни сили и Противовъздушна отбрана на страната. Те откриха решението в Русия, Китай и Беларус.
Така, по-рано Русия подари на Сърбия 6 изтребителя МиГ-29. За тяхната рационализация бяха изхарчени към 120 милиона $, с помощта на което машините бяха усъвършенствани до версия МиГ29СД и към този момент се намират в строя дружно с четири сръбски. На ред са още четири МиГ-29, подарени от Беларус; след ремонт и рационализация, планувани до 2021 година, те, като МиГ-29СМ, също ще бъдат въведени в употреба.
Що се касае до вертолетите, то през 2015 година сред Русия и Сърбия бе подписан контракт за доставка на два Ми-17В-5. До края на 2019 година се възнамерява доставката на още три хеликоптера Ми-17В-5 на обща стойност 51 милиона $. Освен това Сърбия закупи 4 ударни вертолета Ми-35М. Тяхната цена е 120 милиона $, а доставянето им се чака в първата половина на 2020 година.
Като цяло от май тази година Сърбия закупи военно съоръжение от Русия за сумата от над 619 милиона евро.
В бъдеще страната възнамерява да закупи и хеликоптери Ми-35М и Ми-17, като през идващите 10 години е евентуално сръбските военновъздушни сили да бъдат попълнени със самолети Су-30СМ.
Сърбия е закупила 9 хеликоптера H145M от Германия. Пет от тях са предопределени за военновъздушните сили на страната, останалите четири (както и три хеликоптера H215 Super Puma) ще получат Министерство на вътрешните работи. Общата стойност на машините е 175 милиона евро.
От Китай са закупени две батареи безпилотни летателни апарати (БПЛА) Wing Long 2 на обща стойност 30 милиона $. Доставката на машините се чака през 2020 година.
Структурата на сръбските военновъздушни сили е показана от 2 авиобригади - в Ниш и в Батайница. На разпложение 98-а авиобригада в Ниш има 22 щурмовика J-22 " Орао ", транспортни самолети Ан-2ТД, 2 хеликоптера " Ми-8Т " и 15 хеликоптера " Аероспатиал Газел " XT модификации 40, XH 42M, 45M и 47, XO 42.
204-та авиобригада в Батаиница е оборудвана с три самолета МиГ-21, 14 самолета МиГ-29, Як-40, 20 леки самолети Соко Г-4 Супер Галеб и леки транспортни самолети Dornier Dо-28D2. В Батаиница са ситуирани и 2 хеликоптера Ми-17B-5 и 15 хеликоптера Aerospatiale Gazelle с модификации ХТ 40, ХН 42М, 45М и 47, ХО 42 и 45, ХИ 42.

Военновъздушни сили на Хърватия

Въпреки че Хърватия е член на НАТО и може да разпореди отбраната на въздушното си пространство на силите на Алианса, страната интензивно се занимава с придобиване на нови изтребители.
Когато Хърватия се причисли към Алианса, нейната въздушна защита и военновъздушни сили бяха интегрирани в системата на НАТО. Така Центърът за наблюдаване на въздушното пространство в Подворница рапортува на Интегрираната система за противовъздушна защита на НАТО CAOC Torrejon в Испания.
Днес Хърватските военновъздушни сили включват няколко въздушни бази. На 91-ва военновъздушна база в летището Плесо е дислоцирана ескадрила от 12 многоцелеви изтребители МиГ-21бис/UMD и авиационно-технически батальон. В състава на 94-а военновъздушна база в Лучко (в непосредственост до Загреб) влиза една многоцелева вертолетна ескадрила Ми-171. На 93-а военновъздушна база в Задар е ситуирана една транспортно-вертолетна ескадрила Ми-8МТВ-1, една авиационна образователна ескадрила PC-9M и Zlin-242L, пожарна ескадрила CL-415 и AT-802A/F, вертолетна образователна ескадрила Bell-206B3 и бойна вертолетна ескадрила OH-58D, показана от 16 машини, предадени от Съединени американски щати през 2016 година. Също по този начин от 2006 година Военновъздушни сили на Хърватия употребяват израелски БПЛА клас Elbit Skylark и БПЛА клас Elbit Hermes 450 - от 2003 година насам.
През юли 2017 година хърватското министерство на защитата разгласи старта на стратегия за подмяна на многоцелевите изтребители МиГ-21бис /UMD заради края на техния експлоатационен живот през 2022 година. Като евентуален сурогат бяха прегледани предложенията на пет страни: Гърция, Израел и Съединени американски щати за доставката на General Dynamics F-16, Швеция със Saab JAS 39 Gripen и Южна Корея с KAI T-50 Golden Eagle.
На 29 март 2018 година хърватското държавно управление единомислещо реши да закупи 12 самолета F-16 C / D Barak Block 30 от Израел на обща стойност 2,9 милиарда куни (около 420 млн. евро). Но на 6 декември 2018 година израелските медии оповестиха, че администрацията на президента на Съединените щати Тръмп е спряла всички покупко-продажби с Израел, базирайки се на отхвърли им да съблюдават насоките на Съединени американски щати за прекачване на оръжие. Във връзка с това, съглашението сред Хърватия и Израел към този момент не е годно. С анулацията на договорката започнаха дейни договаряния за закупуването на Saab JAS 39 Gripen от Швеция. Очаква се скоро да бъде подписано съглашение, а първите самолети ще бъдат доставени в интервала 2022-2024.
Като помощ от Съединени американски щати, Хърватия получи 2 хеликоптера UH-60M, които се чака да бъдат доставени през 2020 година Ескадрилата от нови транспортни хеликоптери UH-60M се възнамерява да влезе в употреба до 2025 година, когато ще изтече периода на употреба на сегашните хеликоптери Ми-8.

Военновъздушни сили на Словения

Словения има дребни и компактни Военновъздушни сили, които са изцяло интегрирани в структурата на НАТО.
Основата на Военновъздушни сили на Словения е 107-а авиобаза, ситуирана на летището Цекрле-об-Кръкли. Тя има разполагаем 9 самолета Pilatus PC-9, чешки образователни самолети Zlin Z-43 и Zlin Z-242, транспортни самолети L-410 и Pilatus PC-6. 15-ият хеликоптерен батальон, също ситуиран в Цекрле-об-Кръкли, включва Bell 412, Eurocopter AS512 и подготвителния Bell 206.

Военновъздушни сили на Босна и Херцеговина

Военновъздушни сили на Босна и Херцеговина, в следствие от изтеклия период на употреба на доста самолети и хеликоптери, се намират в крах. В тяхната конструкция влизат три вертолетни ескадрили, които са ситуирани на 3 авиобази – в Сараево, Баня Лука и Тузла.
В състава на Военновъздушни сили влизат 6 съветски хеликоптера Ми-8/17, 9 американски хеликоптера Bell-UH1 и 9 френски Aerospatiale Gazelle.
Босна и Херцеговина обмисля опцията да закупи още няколко съветски хеликоптера Ми-17 в близко бъдеще. Ако страната се откаже от този проект, Съединените щати й дават обещание помощ под формата на хеликоптери UH-60M. Също по този начин в интервала до 2025 година БиХ възнамерява да закупи 12 френски хеликоптера Airbus H215.

Военновъздушни сили на Северна Македония

Военновъздушни сили на Северна Македония през последните няколко години доста понижиха заради края на живота на доста хеликоптери. И вследствие на Преспанския контракт с Гърция небето на страната ще бъде защитавано и патрулирано от съседката й.
В структурата на бригадата на Северна Македония влиза Центъра за подготовка на водачи, който е издигнат с поддръжката на Израел. Той включва 4 американски образователни вертолета Bell 206B-3 и подготвителна ескадрила, която включва 5 самолета Zlin Z-242L и един Zlin Z-143L. В допълнение, македонските Военновъздушни сили бойна вертолетна ескадрила „ Нощен гръм “, която включва 4 Ми-24W и транспортна вертолетна ескадрила „ Буцефал “, състояща се от шест Ми-8МТ / 7.
Струва си да се означи, че Македония има положителни връзки с Израел в региона на военната индустрия и Военновъздушни сили. Освен това, след влизането на страната в НАТО, въздушните сили на Северна Македония чакат безплатна помощ от Съединени американски щати.

Военновъздушни сили на Черна гора

Структурата на черногорските военновъздушни сили включва смесена хеликоптерна ескадрила, която включва три машини Bell 412 и пет Aerospatiale Gazelle. Въпреки това, по отношение на влизането на Черна гора в Алианса, нейните военновъздушни сили явно се допълват.

Превод и редакция: Иван Христов

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР