Москва не храни илюзии за подобряване на отношенията с Вашингтон

...
Москва не храни илюзии за подобряване на отношенията с Вашингтон
Коментари Харесай

Москва не храни илюзии за подобряване на отношенията със САЩ след оставката на Болтън

Москва не храни илюзии за възстановяване на връзките с Вашингтон след оставката на Джон Болтън, съветника на Белия дом по националната сигурност. Това съобщи през днешния ден за ТАСС зам.-външният министър на Русия Сергей Рябков, съобщи организацията.

Все още има доста вакантни длъжности на разнообразни нива в изпълнителната власт в Съединени американски щати и Москва е привикнала с това, добави той. "Темата не е кой къде и с какво се занимава във Вашингтон, а какъв може да бъде резултатът от становище на вероятностите за нормализиране на връзките и подобряването им - сподели дипломатът. - Засега за жал виждаме, че на фона на продължаващите кадрови рокади няма никаква стабилизация. "

"Затова нямаме илюзии, не храним особени очаквания във връзка със събитията - акцентира Рябков. - Ще вършим оценки какво може да се промени в американската външна политика, по-конкретно в съветския й сегмент, само въз основа на съответните дейности. "

Джон Болтън подаде оставка през вчерашния ден по искане на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

Самият Тръмп сподели, че е изискал оставката на съветника си заради многочислени различия.

"Информирах Джон Болтън нощес, че Белият дом към този момент не се нуждае от неговите услуги. Не бях склонен с доста от неговите оферти, също по този начин (несъгласни с него) бяха и други хора в администрацията ", писа Тръмп в Туитър. Президентът добави, че ще номинира заместител на Болтън идната седмица.

Болтън отдавна беше труженик за военни дейности против съперниците на Съединени американски щати, на което Тръмп не се поддава, и се противопоставяше на договаряния със Северна Корея и Иран, към което президентът се стреми по натурален инстинкт, разяснява "Вашингтон пост ". Болтън не промени тези свои възгледи, с цел да бъде съгласно президента, а в противен случай - бореше се с тези, които се съобразяваха с желанията на Тръмп - най-много с държавния секретар Майк Помпео. Без подозрение това беше един от редките случаи, когато Тръмп сподели истината, като написа туит, че изрично не е склонен с доста от предложенията на Болтън, което важи и за и други членове на президентската администрация, напомня вестникът.

Той беше третият консултант на президента по националната сигурност за 15 месеца и явно Тръмп го избра, тъй като му харесваше да го гледа по малкия екран, въпреки неприятната му популярност на краен ястреб да беше от дълго време известна. По килнат метод, като се има поради какъв брой отвън синхрон беше Болтън с целите на Тръмп, той реализира много, само че основно в отрицателна посока. Миналата седмица оказа помощ да бъде уверен Тръмп да торпилира, директно преди да бъде подписано, съглашението с афганистанските талибани, трудно контрактувано от Държавния департамент в интервал от близо година. По-рано тази година убеди президента да остави настрани допустимо преходно съглашение със Северна Корея за нуклеарната й стратегия, което способства за неуспеха на срещата на върха Тръмп - Ким в Ханой. Вместо да се посвети на отговорностите си, които са да следи процеса по правене на политика, включващ Държавния департамент, Пентагона и разследващите служби, той изкусно нападаше начинания, подхванати от други - като договарянията със Северна Корея и Афганистан, и преследваше обичани свои дела като безсмисления кръстоносен поход против Международния углавен съд. Болтън настояваше за опит за прелом против венецуелския президент Николас Мадуро, който се провали, разяснява "Вашингтон пост ". Ако Тръмп откри четвърти консултант по националната сигурност, той би трябвало да е доста по-отстъпчив, заключава вестникът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР