Москва. Москва е разработила план за разрешаване на проблема на

...
Москва. Москва е разработила план за разрешаване на проблема на
Коментари Харесай

РИА Новости: Москва разработи „пътна карта“ за разрешаване на корейския въпрос

Москва. Москва е създала проект за разрешаване на казуса на Корейския полуостров и е подготвена да го разиска с други участници в договарянията. Това съобщи във вторник заместник-министърът на външните работи на Руската федерация Игор Моргулов.
„ Разработихме и сме подготвени да обсъдим с сътрудниците набор от на практика ограничения, нещо като „ пътна карта “, крайната цел на която е основаването в Североизточна Азия механизъм за постигането на дълготраен мир и по едно и също време с това решение на проблемите на полуострова, в това число неговата денуклеаризация “, разясни съветският посланик. Съгласно думите му, Москва, предприемайки сходна самодейност, работи в съгласуваност с Китай, смутен от протичащото се в района.
Документът включва поетапна скица на напредване на страните към разговор без предварителни условия. Началото би трябвало да бъде сложено с „ демонстрация на взаимна въздържаност, без провокации един към различен, договаряния за общите правила на връзките, както и ненападение, отвод от потребление и заплашване със мощ “, означи Моргулов. При това на Пхенян следва да бъдат показани гаранции за сигурност, което ще даде опция на севернокорейския режим да се откаже от нуклеарната и ракетната си стратегия.
Моргулов обърна внимание на това, че проблемите на полуострова би трябвало да бъдат решение по кротичък път, на първо място – по този на разговор сред основните антагонисти – Съединени американски щати и Северна Корея. Формално тези страни се намират в положение на война – след спора от 1950-1953 година те подписаха само съглашение за помирение. Всички последвали опити от страна на Пхенян да подписа кротичък контракт бяха отхвърлени от Вашингтон. В последно време военното напрежение сред страните се изостри на фона на нуклеарните и ракетни тествания на КНДР. Съединени американски щати изпратиха в Японско море самолетоносача „ Карл Винсън “, с цел да сплаши Пхенян, а по-късно в японското пристанище Йокосука бе приключен и ремонтът на различен самолетоносач – „ Роналд Рейгън “. В тази връзка Руската федерация показва убеденост, че военните провокации единствено утежняват обстановката на Корейския полуостров.
В началото на юни Съветът за сигурност на Организация на обединените нации единомислещо одобри резолюция, разширяваща глобите против Северна Корея по отношение на продължаващите ракетни проби. В листата попаднаха няколко частни и четири юридически лица: ракетни войски, търговски компании и банка. Последното тестване Пхенян организира на 9 юни, когато бяха тествани няколко крилати ракети. По-рано, на 29 май, бе осъществено тестване на ракети със система за прихващане на съперника.
Моргулов обърна внимание, че Москва е срещу разширеното пояснение на режима и „ въвеждането от обособени страни на едностранни рестрикции, ориентирани към икономическо задушаване на КНДР “.
Шестстранните договаряния за денуклеаризацията на Корейския полуостров започнаха през август 2003 година В тях взеха присъединяване високопоставени дипломати от Руската федерация, Северна Корея, Южна Корея, Съединени американски щати, Китай и Япония. В резултат Пхенян освен замрази своята нуклеарна стратегия, само че и пристъпи към ремонт на реактора в пробния център Йонбьон. Въпреки това от 2008 година насам разговорът де факто навлезе в задънена улица, откакто Съединени американски щати и Северна Корея не се договориха за методите на инспекция на показания от Пхенян лист на нуклеарни стратегии. Япония и Южна Корея пък се отхвърлиха от осъществяването на своите отговорности по доставка на гориво за севернокорейците в подмяна на отхвърли на Пхенян от нуклеарната стратегия.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести ".

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР