Москва. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и

...
Москва. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева обсъди с руския си колега Дмитрий Патрушев наложените ограничения върху вноса на български продукти към Русия

Москва. Министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и министърът на селското стопанство на Руската федерация Дмитрий Патрушев разискаха наложените ограничавания върху вноса на български растителни артикули към Русия, оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите . Това стана по време на формалното посещаване на министър Танева в Москва. В най-скоро време ще бъде извършена експертна среща сред Българска организация по сигурност на храните (БАБХ) и Федералната работа по ветеринарен и фитосанитарен контрол, в границите на която ще бъдат изчистени техническите детайлности. Целта е български предприятия да получат позволение да изнасят растителни артикули за съветската страна, които не попадат в общата възбрана за растителни артикули от Европейски Съюз.
Министрите разискаха и болестта Африканска чума по свинете (АЧС), което е засегнало и двете страни. Договорено бе специалисти от двете страни да обменят информация и положителни практики за справяне със болестта, като екип от БАБХ посети Русия. Десислава Танева осведоми министъра на селското стопанство на Руската федерация, че в българското законодателството се прави смяна, за усилване на биосигурността във фермите.
По време на срещата стана ясно, че до края на годината български млекопреработвателни предприятия ще бъдат инспектирани от съветски специалисти. Целта на визитата им е да бъде утвърден лист от компании, които ще могат да изнасят продукцията си за Русия откакто отпадне наложеното ембарго.
Земеделските министри регистрираха положителните връзки сред България и Русия и показаха воля градивният разговор да продължи.
През 2018 година обменът на земеделски артикули сред двете страни възлиза на 62,6 млн.щ.д. Износът на български артикули за съветския пазар нараства с 19,4% по отношение на 2017г., до 54,4 млн.щ.д. През 2018 година позитивното комерсиалното салдо за България доближава 46,3 млн.щ.д., с 30,4% над равнището от миналата година. Водещи селскостопански артикули в българския експорт за съветския пазар са най-вече тютюн, тестени артикули, шоколадови произведения, виновност и други
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР