Москва. Казват, че е невъзможно братските народи да се скарат.

...
Москва. Казват, че е невъзможно братските народи да се скарат.
Коментари Харесай

„Аргументи и Факти“ : Между Русия и Запада? Ще предаде ли Сърбия Москва

Москва. Казват, че е невероятно братските нации да се скарат. Но по въпроса има и разнообразни отзиви, като главното от тях е „ ще забележим кой и какъв брой ще заплати за това “. Пратеник на съветския ежеседмичник „ Аргументи и Факти “ поговори на тази тематика в Сърбия. Какво чу? Материалът е показан без редакторска интервенция

„ Мислите си, че сърбите не могат да бъдат настроени срещу руснаците. О, вие подценявате актуалната телевизия и интернет “. Моят събеседник - сръбски публицист, с цинична усмивка взима таблета и прелиства архивните документи на екрана. „ Виждате ли? Това към този момент се е случвало. Спомнете си водача на Югославия Йосип Броз Тито, който се скара със Сталин през 1948 година. Да, Сталин е повече от противоречива персона, само че Тито също не се оправи с всички свои поддръжници по либерален метод. Той построи концентрационни лагери, за една година е арестувал съвсем 100 хиляди (!) души - в това число някогашни партизани- комунисти, които са се сражавали с германците. Руската общественост в Югославия съвсем изчезва - някои били оповестени за „ руски сътрудници “ и били настанени в лагер,други просто били изгонени от страната, конфискували тяхното имущество или просто или принудени да изоставен. Три години по рано (1945 г.) думата „ руснак “ е означавала „ брат, родственик, избавител “. И щом стартира пропагандата, цяла Югославия към този момент беше проклинаше благодетелите си от Съюз на съветските социалистически републики и претърваше мазетата за скрити съветски шпиони “. Журналистът ме потупва по рамото: „ Всички сърби обичат руснаците. Но в случай че Западът влага положителни пари в антируска агитация, ще видите какъв брой ще остане за една година от тази обич. Повярвайте ми, малкия екран и доларите са способни да основат черна магия “.

Кой би трябвало да бъде извинен

Така ли е? Честно казано, не мога да допускам. На всяка крачка в Белград, откакто научихa, че съм руснак, хората ми споделят: „ Вие сте наши братя ”, стискат ми ръката, усмихват се. Обичат Русия и то не подправено. Струва си обаче да погледнем към Черна гора, съседка на Сърбия, с цел да се уверим - уви, всичко е допустимо. Републиката, където от XIX век най-популярната сентенция е: " С руснаците ние сме 200 милиона, а без руснаците два камиона ", влезе в НАТО и се причисли към икономическите наказания на Запада против Русия. Нейното държавно управление и малкия екран описват по какъв начин Руската федерация мечтае да смъкна властта в демократична Черна гора, с цел да сложи своите поддръжници и финансира " продажната съпротива ". –„ И какво можем да създадем? “ – свиват плещи елементарните черногорци. – „ Трябва да ни извините. Ние сме дребна страна, а другояче Западът ще ни смаже “. За прилежаща България загатнах в предходни изявления: страна, която в миналото на съществено възнамерява да се причисли към Съюз на съветските социалистически републики като съюзна република, непрестанно се кара с Русия по всевъзможни мотиви. Примерът с Украйна, мисля, че не е нужен. И в тази ситуация с Беларус, дано бъдем откровени, всичко не е толкоз ясно - кой знае, какво би било отношението към нас, в случай че не доставяме газ и нефт с голяма отстъпка и не предлагаме евтини заеми, а също така не отваряме пазара си за беларуските артикули?

Кой дружи за без пари?

„ Тук изрично не съм склонен с вас “, споделя преподавателят по литература Марко Станкович. „ Не имам вяра сърбите да предадат руснаците, нашите положителни връзки са от стотици години. Ще се промени ли всичко за една нощ поради пропагандата и парите?
„ Е, в Черна гора се промени “.
„ Не желая да наскърбявам черногорците, само че в Сърбия от дълго време са разказвани анекдоти за тяхната обич към материалните богатства. Да, и политиците там са искрено корумпирани.
„ Вашите по-добри ли са?? Сърбия отива в Европейски Съюз. Така че ще се наложи да се наложат наказания против Русия.
„ Това е единствено отчасти правилно. Ако Сърбия се причисли към Европейския съюз, тя ще бъде задължена да откри визов режим с Руската федерация, няма какво да се направи. Що се отнася до глобите... Струва ми се, че нашите водачи сигурно ще измислят нещо, с цел да не се карат с руснаците. Да, признавам - те ще бъдат публично въведени, само че в реалност те няма да бъдат спазвани “.
„ Възможно е. В момента просто ми е неприятно да мисля за това “.
Чух сходна позиция в диалозите с доста сърби. Казват: Ние желаеме да бъдем другари със Запада, там има по-добра работа, повече пари, повече благоприятни условия - ние сме единствено 7 милиона души и не сме голяма и мощна Русия, която да се опълчва на Съединени американски щати, Германия или Англия. Честно казано, зад това се крие баналното предпочитание да скрият главата си в пясъка. Те споделят, да, ще би трябвало да се скарат с Русия, с цел да угодят на Запада, а по-късно нещата някак си ще се оправят. Ние сме наши хора, остарели братя, една вяра, сходен език. Без подозрение - прелестно е да бъдеш другар с всички по едно и също време. Нали Русия също желае да има положителни връзки с Америка. Но до момента в който не ни слагат изискване да се присъединим към глобите против Русия, а Съединените щати сигурно ще дадат такава заповед. Големите сили не се интересуват от мненията на народите на дребните страни. Получава се странна обстановка: в случай че не давате пари за другарство с вас, в последна сметка пред вас ще бъде предпочетен различен, по-богат нов другар. Толкова ли е безсрамен този свят?

В политиката не съществуват " другари "

„ Ако разсъждавате трезво, кардинално в политиката не съществува понятието „ другар “ – убеден е предприемачът Петър Джорджевич. „ Колко другари имат Съединени американски щати? Според мен, целият свят не може да ги търпи, даже и там, където на власт са проамерикански държавни управления. Работил съм в Саудитска Арабия – локалните политици са сърдечни другари на Съединени американски щати, само че посолството на Америка е заобиколено от бетонна стена, охраняват го картечни гнезда, бойци на бронирани коли – „ улицата “ ненавижда американците, хората са подготвени да раздерат всеки американец. Съединените щати са най-мразената страна в света, само че те не се интересуват от това и работят съгласно израза на римския император Калигула: „ Нека те ненавиждат, стига да се опасяват от теб “. Да, във всички времена хората елементарно са се поддавали на агитация, в случай че тя идва отвред. Надявам се, че ние с Русия няма да се скараме даже след влизането на Сърбия в Европейски Съюз. Виж - Унгария също е в Европейския съюз и публично се причисли към глобите, само че там са известни много проруски настроения. Проблемите могат да стартират единствено в един случай - в случай че прозападните сръбски политици решат да оправдаят измяната си и заповядат Русия на медиите да громят Русия, обвинявайки я във всички грехове “.

Въпреки другите отзиви, болшинството от моите събеседници в Сърбия са твърдо уверени, че е невероятно съветския и сръбския народ да се скарат. „ Западът е Запад, само че раздорът в връзките с Руската федерация ще докара до огромни проблеми “, сподели ми притежателят на дребен хотел край Нови Сад. „ Руснаците ни поддържат по въпроса за непризнаването на Косово като самостоятелна страна, ние продаваме артикули на Русия, имаме обща религия и история. Гледах вашия филм „ Ирония на ориста... “, а там има и положителни думи: „ Старото може да бъде разрушено за толкоз малко време, само че не може да се сътвори ново “. Хората не са толкоз глупави, колкото си мислят - да, някой ще се поддаде на пропагандата, само че не всички. Къде отиваш? Още не си сте си изяли тортите, храната е за моя сметка “.
Сърбия твърдо върви по посока към Запада. Ще бъде ли в положение да лавира сред него и Русия в скоро бъдеще е много комплициран въпрос, на който към момента няма отговор. Мисля, че Русия не би трябвало да се заблуждава и би трябвало да бъде подготвена за всичко, с цел да не се разочарова след това. Но ми се желае да имам вяра, че сърбите ще се държат по друг метод от черногорците. Една от първите изречения, която чух в Черна гора предходната година беше: „ Простете ни, ние ви предадохме “.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР