Москва/Каракас/Вашингтон. Венецуела е сред държавите, в които Вашингтон се опитва

...
Москва/Каракас/Вашингтон. Венецуела е сред държавите, в които Вашингтон се опитва
Коментари Харесай

Известия“: Константин Косачев: САЩ се опитват да се намесят при смяната на властта във Венецуела

Москва/Каракас/Вашингтон. Венецуела е измежду страните, в които Вашингтон се пробва да се намесва и да въздейства на процеса на суверенна промяна на властта. За това е оповестил ръководителят на Комитета по интернационалните въпроси към Съвета на Федерацията Константин Косачев, написа всекидневникът „ Известия “ на електронната си страница в сряда.
Руският сенатор е споделил, че събитията, които текат във Венецуела са вътрешна работа за тази страна и е прецизирал, че с „ народа й би трябвало да се сътрудничи при решение на насъбраните проблеми, само че не и с обсада. Всяка настояща политика на Съединени американски щати във връзка с Венецуела, в това число и последното изказване на Тръмп, е директно и безогледно вмешателство във вътрешните работи на страната “.
Косачев е припомнил за промяната на властта в Либия с директната интервенция на Съединени американски щати, „ за компликациите, с които се сблъсква Ирак “ и за проблемите в Сирия. Според него на ред е Венецуела.
По-рано в сряда президентът на Съединени американски щати призна ръководителя на Националното заседание (опозиционният парламент – бел. “Известия “) на Венецуела Хуан Гуайдо за краткотраен президент на страната вместо встъпилия в служба държавен глава Николас Мадуро. След това държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео прикани Мадуро да отстъпи поста на Гуайдо.
В сряда Хуан Гуайдо беше приет за президент на страната и от Организацията на американските страни.
На президентските избори на 20 май 2018 година Николас Мадуро беше избран отново за нов шестгодишен мандат. Той пое поста на 10 януари 2019-та. „ Групата от Лима “ (създадена на 8 август 2017-та, с цел да реши по кротичък път рецесията във Венецуела – бел. ред.) счита, че този избор не дава отговор на интернационалните стандарти. Под документа й са се подписали 13 страни от Латинска Америка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР