Москва. Как сътрудници на ГРУ са се опитали да тровят

...
Москва. Как сътрудници на ГРУ са се опитали да тровят
Коментари Харесай

The Insider : Как сътрудници на ГРУ са се опитали да oтровят българския бизнесмен Гебрев

Москва. Как сътрудници на ГРУ са се пробвали да тровят българския предприемач Гебрев, написа съветското електронно издание The Insider в материал, представящ позицията на създателите му, с която Агенция „ Фокус “ не се ангажира.

Следобед на 28 април 2015 година Емелян Гебрев почувства сърбеж в очите. Зрението му стартира да се утежнява и като че ли на екрана на остарял тв приемник стартира да вижда блестящо оцветени линии пред себе си. Няколко минути по-късно той губи схващане. За благополучие е имало доста хора в близост - всичко това се случи в разгара на приема, който Гебрев провежда за своите сътрудници. Предприемачът е неотложно приет в болница. Приблизително по същото време същите признаци усещаха и синът му, който се намира в друга част на града, както и шефът на компанията на Гебрев, който също е надалеч. Единственото, което сплотява и тримата е, че сутринта те са били в техния офис, ситуиран в постройката на столичния хотел „ Орбита “.

По-късно (вече през 2019 г.) проверяващите идентифицираха на записите на видеокамерите, конфигурирани на паркинга на хотела, служителят на ГРУ Денис Сергеев (оперативно име е Сергей Федотов). Същият Сергеев, който дойде във Англия с Боширов и Петров в деня на отравянето на Скрипал. А лабораторията на Университета в Хелзинки, профилирана в химически оръжия, съумя да открие следи от два органофосфата в тялото на Гебрев, което показваше, че са пробвали да убият бизнесмена с нервозен сътрудник, принадлежащ на семейство на Новичока. Въпросите за това кой стои зад опита отпадат от единствено себе си. Въпреки това, както The Insider, Bellingcat и Der Spiegel съумяха да схванат, Сергеев не е единственият реализатор - всички, явно, минимум седем чиновници на ГРУ са взели участие в интервенцията.

Група отровители, съдейки по наличните данни от базата данни на полетите, идва в България три пъти. Първият път (независимо дали е първи опит или подготовка) - през февруари 2015 година Първо дойде триото: Сергей Федотов (истинско име - Денис Сергеев), Сергей Павлов (Сергей Лутенко) и Георги Горшков (Петър Борисов). Те останават в България една седмица - от 15 до 22 февруари, незабавно след което биват сменени от триото на Иван Лебедев (Иван Терентиев), Николай Кононихин (Николай Ежов), Алексей Никитин (Алексей Калинин). Те също останават към седмица (от 26 февруари до 8 март). Те бяха сменени от Владимир Попов (Владимир Моисеев), прочут с присъединяване си в несполучливия опит за прелом в Черна гора. Той остава в България още 5 дни - от 6 до 11 март.

Вторият път групата идва към този момент по време на отравянето. Федотов, Павлов и Горшков идват на 24 април и и отлитат в деня на опита за нападение - на 28-и.

Третият път Федотов лети с Данил Степанов (Данил Капралов) на 23 май. Те прекарват още една седмица в България, а през последните два дни Горшков се причислява към тях. Случайно или не, само че през май положението на Гебрев още веднъж се утежнява, той още веднъж е признат в болница. Интересен подробност - с изключение на като сътрудник, Данил Капралов има и квалификацията на доктор (което го прави обвързван с Александър Петров (Мишкин), един от отровителите в Солсбъри).

Причината за отравянето на Гебрев занапред ще се открива от следствието, като причната не е ясна и за самата жертва. Компанията на Гебрева се занимава с експорт на оръжие, само че не в подобен мащаб, че това може да се трансформира в огромен проблем за Кремъл. Например Гебрев доставя оръжие за Грузия по време на войната през 2008 година, само че съгласно самия Гебрев оръжията му възлизат не повече от 10% от доставките на България за тази страна. Той също по този начин твърди, че не е доставял директно или индиректно оръжие в Украйна след експлоадирането на спора с Русия през 2014 година

Според една версия Гебрев е станал цел на ГРУ вследствие на провокация, която накара Кремъл да мисли, че той продава оръжие на американски съдружници в Сирия. През 2015 година редица български производители на оръжие се състезаваха за доставки на оръжие в Сирия за сирийските бунтовници. Гебрев твърди, че неговата компания „ Емко “ не е взела участие в това, защото главните му клиенти - Индия и страните от Северна Африка - поискали огромни доставки и всички запаси били изразходвани за осъществяване на отговорностите към тях. И по този начин, ден преди отравянето (27 април), българското външно министерство разгласява поръчка от името на „ Емко “ за доставката на оръжие за Азербайджан (уж предопределено за Сирия). Гебрев твърди, че тази поръчка е подправена, чийто създател е бил негов съперник (смята, че знае кой е, само че отхвърля да го назове). Гебрев счита, че връзките на противника с Кремъл са добре открити - по тази причина той е желал да отстрани Гебрев, като подава подправен сигнал към Москва.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР