Москва извършва военни доставки за Сирия с най-бързи темпове от

...
Москва извършва военни доставки за Сирия с най-бързи темпове от
Коментари Харесай

Русия засилва военното си присъствие в Сирия

Москва прави военни доставки за Сирия с най-бързи темпове от октомври, когато Съединени американски щати изтеглиха част от войските си от тази страна. В Турция се счита, че това може да усложни срещата сред Ердоган и Путин.

Русия бързо усилва военното си наличие в Сирия преди срещата в Москва сред съветския и турския президент Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, проведена на фона на внезапно утежняване на обстановката в сирийската провинция Идлиб. Това заяви Ройтерс, като се базира на мониторинга на полетите и корабоплаването в Босфора.

Според данните, оценени от организацията, Русия стартира внезапно да усилва морските си и въздушни доставки за Сирия на 28 февруари, ден откакто 34 турски бойци починаха вследствие на въздушен удар в Идлиб. Тези темпове на увеличение на военното наличие на Руската федерация в Сирия са най-високи след октомври 2019 година, когато Съединени американски щати изтеглиха част от войските си от тази страна, а Москва побърза да запълни вакуума, отбелязва Ройтерс.

Според данните от мониторинга, от 28 февруари Русия изпрати пет кораба към Сирия в границите на шест дни, до момента в който нормално единствено два съветски кораба отиват в Сирия за седмица. Москва разгласи изпращането на фрегатите „ Адмирал Григорович " и „ Адмирал Макаров " в Сирия, само че останалите три кораба отпътуваха за Сирия без предупреждение.

Един от тях е „ Орск-2 ", десантен транспортен съд, кадърен да транспортира 20 танка, 50 камиона или 45 бойни машини на пехотата и до 400 военнослужещи. Останалите два кораба, „ Новочеркаск " и „ Цезар Куников ", са десантни кораби, способни да придвижват над 300 бойци, танкове и други бронирани машини.

Турция отговори на тази стъпка, като ускори патрулите около съветските кораби в Босфора. Руските фрегати са ескортирани от три турски патрулни катера и хеликоптер, до момента в който нормално такива кораби са ескортирани единствено от един транспортен съд на бреговата защита.

От 28 февруари най-малко пет пътнически и товарни самолета на съветското министерство на защитата също дойдоха в Сирия. Три от тях дойдоха в Сирия за един ден. През предходните 18 дни бяха осъществени още 12 военни полета до Сирия. Това е най-високата съветска военновъздушна активност в Сирия от октомври насам.

Ройтерс отбелязва, че обществено наличните данни за наблюдаване дават единствено приблизителна визия за съветските военни полети до Сирия, защото не всички такива полети могат да бъдат проследявани. Агенцията цитира осведомен източник, който сподели, че дейностите на Русия имат за цел да показва мощ пред Анкара в навечерието на срещата на върха сред Ердоган на Путин.

Същият източник означи, че Русия се е застраховала при положение, че срещата на върха приключи с крах и Турция ограничи достъпа на Русия до Босфора и въздушното си пространство. Действията на Русия за създаване на военна мощ в Сирия не останаха незабелязани в Турция. Представител на силовите структури в Анкара изрази мнение, че тези стъпки могат да подкопаят „ позитивната атмосфера " преди турско-руската среща на върха.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР