Москва. Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност

...
Москва. Изключително важно е сътрудничеството с университетите - научната дейност
Коментари Харесай

Министър Николина Ангелкова изнесе лекция в Московския държавен институт за международни отношения

Москва. Изключително значимо е съдействието с университетите - научната активност и младежите са бъдещето на нашите страни, високо ценим това партньорство. Тези близки контакти са тласък за развиване на двустранните връзки, в това число в областта на туризма, който е значим стопански бранш както за България, по този начин и за Русия. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в лекция пред управлението, преподавателите и студентите на Московския държавен институт за интернационалните връзки (МГИМО), един от най-авторитетните в университетските среди, оповестиха от пресцентъра на Министерството на туризма . Срещата се състоя по време на работното й посещаване в съветската столица в границите на Международното туристическо ревю „ Интурмаркет “.
Изявлението на министър Ангелкова пред научната публика бе отдадено на 140-годишнината на дипломатическите връзки сред България и Русия, която се навършва през 2019-а. Тя сложи акцент върху ролята на туризма като значителен фактор за развиване на обичайно положителните двустранни контакти, които означават активизиране през последните години. Пример за разговор бе визитата в София през предходната седмица на ръководителя на държавното управление на Руската федерация Дмитрий Медведев. " Сътрудничеството ни непрекъснато се развива в доста области, които съставляват общ интерес, а в областта на туризма е достигнало равнище на стратегическо партньорство и федерацията е измежду водещите генериращи пазари за българския туризъм. При визитата на съветския министър председател в България беше извършен българско-руски туристически бизнес конгрес и бе подписана двугодишна Програма за съдействие в областта на туризма (2019-2021) сред Министерството на туризма на България и Министерството на икономическото развиване на Русия ", посочи министър Ангелкова.
Тя напомни, че държавното управление на премиера Бойко Борисов сътвори в края на 2014 година Министерството на туризма като независима администрация, отчитайки приоритетността на бранша за националната стопанска система, формиращ към 12 на 100 от Брутният вътрешен продукт и над 11 на 100 от заетостта в страната. " По данни на Българска народна банка общият доход от вътрешен и интернационален туризъм у нас през 2018 година възлиза на 8.4 милиарда лева Също през предходната година страната ни бе посетена за първи път от над 9 млн. задгранични туристи (около 9.3 млн.). За последните четири години растежът на непознатите туристи в България се е нараснал с 31%, а на постъпленията от входящ туризъм с 34% ", уточни българският министър.
Тя посочи напъните на българската страна за въвеждане на редица облекчения във визовите процедури за съветските туристи. " От тази година заявки за приемане на визи за България може да се подават към този момент в 59 съветски града. Към посолството на България в Москва работи национално посланичество по туризъм, което е член на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). Нашето партньорство се развива обаче освен с огромните съветски центрове, а и с районите, с техните висши учебни заведения, търговско-промишлени покои и други ", добави министърът и анонсира, че през тази година се възнамерява сключване на Меморандум за съдействие с Туристическата асоциация на районите в Русия.
" Работим по доста взаимни стратегии и начинания, измежду които оповестяване на 2020 и 2021 за години на туризма на България в Русия и на Русия в България. През април ще се състои и българо-руски туристически конгрес с представители на съветските райони във Велико Търново. Планираме и съответни ограничения взаимно с сектора и общините за увеличение на чартърните полети сред нашите страни, сподели още тя.
Министър Ангелкова в детайли показа пред преподавателите и студентите от МГИМО капацитета на България като дестинация за четири сезона с голямо многообразие от културно-исторически забележителности, минерални извори, реномирани курорти за летен и зимен туризъм, за проведен детски отдих и разнородни типове профилирани услуги. Тя напомни, че за предходната година към 512 хиляди съветски туристи са посетили страната ни, само че опциите са доста по-големи.
Непосредствено преди лекцията министър Ангелкова беседва и със зам.-ректора на МГИМО по общите въпроси Артьом Мальгин. Той показа научната активност на университета и стратегиите за подготовка на студенти, измежду които има и българи. Министър Ангелкова обърна внимание върху опцията възпитаниците на института да организират стажове в България в областта на туризма. " Имаме разнообразни такива практики и стратегии, както и оферти от компании, в които младежите от Русия могат да се развиват ", разясни тя. Министърът срещна зам.-ректора с концепцията да се организира интернационален капиталов конгрес в туризма, който ще се състои в края на месец май в курорта Слънчев бряг с близо 300 участници. Фокус в проявата ще са вложенията в Черноморския район.
В срещата с университетското управление участваха също българският дипломат в Русия Атанас Кръстин, Егор Андреев, шеф на интернационалното ръководство на МГИМО, и др.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР