Москва иска да редуцира теглото на зелените пари в държавния

...
Москва иска да редуцира теглото на зелените пари в държавния
Коментари Харесай

Русия продължава да орязва доларовите си вложения

Москва желае да редуцира тежестта на зелените пари в държавния си капиталов фонд, в който сега има насъбрани активи с равноценност от 125 милиарда щ. $. Това е част от проекта на Кремъл за "дедоларизация " на съветското стопанство и преориентиране към еврото и към китайския юан. Руснаците към този момент свиха внезапно размера на вложенията си в щатски държавен дълг през последните 18 месеца - от 96 на едвам 8 милиарда щ. $. А размерът на доларовите запаси на "Банк России " е редуциран до 22% от общо 542.9 милиарда $. За сметка на тези редукции делът на еврото е повишен от 22 на 32 %, а на китайския юан - от пет на 15 %.

По оценка на София Донец - основен икономист за Русия и за Общността на самостоятелните страни в капиталовата банка "Ренесанс кепитъл ", "теглото на зелените пари в съветския експорт е 62% против 21% за еврото; във вноса - 35% за $ и 30% за единната европейска валута; при задграничния дълг - 49% за американския $ и 18% за еврото ".

Руският заместител министър на финансите - Владимир Количев - разяснява за "Файненшъл таймс " на 13 ноември, че Москва желае да окастри вложенията на Националния държавен фонд, които сега са на стойност 45 милиарда щ. $, в съизмеримо съответствие с изтеглянето на "Банк России " от американските пари. Количев прибавя, че специалистите оглеждат други аварийни валути, които дават отговор на стандартите на МВФ, в това число юанът. А една от главните аргументи за смяната на структурата на запасите на страната са геополитическите опасности.

От 2017-а Русия цялостни старателно своя Национален държавен фонд (от 8 трлн. рубли) от заделените приходи от продажба на нефт на цени над 40 щ. $ за барел. Към 1 октомври, с изключение на вложенията за 45 милиарда щ. $, в него е имало и активи за 39 милиарда евро и за 7.6 милиарда брит. паунда. Тези средства се считат за част от задграничните запаси на "Банк России ", само че се ръководят от съветското министерство на финансите.

Русия търси други възможности на $ за енергийните си транзакции. Финансовото министерство не емитира държавен дълг в американската валута и възнамерява да пусне деноминирани в юани държавни облигации при започване на 2020-а. Москва оглежда и механизми за нарастване на комерсиалните покупко-продажби в рубли и в локалните валути на сътрудници като Турция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР