Москва и Вашингтон навлизат в нова фаза на геополитическо съперничество.

...
Москва и Вашингтон навлизат в нова фаза на геополитическо съперничество.
Коментари Харесай

Докато САЩ засилват присъствието си в Украйна и Грузия, Русия търси близост със Сърбия

Москва и Вашингтон навлизат в нова фаза на геополитическо съревнование. Пентагонът стартира да строи в Украйна морски център за ръководство, укрепва наличието си в други украински райони, а също по този начин в Молдова и Грузия. На собствен ред Русия ускорява позициите си освен в постсъветското пространство, а и на Балканите.

Експерти и медии оживено обсъждаха предходната седмица подхванатото от американците строителство на военни обекти в Украйна и Молдова; в това време Русия сподели с присъединяване си в Международните армейски игри " АрМИ-2017 ", че може да консолидира общите военни ползи на най-различни сътрудници и съдружници.

Що се отнася до военната активност на Съединени американски щати в Европа и постсъветското пространство, би трябвало да напомним, че над 2500 военнослужещи от Украйна и 14 страни сътрудници ще вземат участие в проведеното в Лвовска област при започване на септември интернационално обучение " Рапид трайдънт 2017 ", чийто гръбнак ще бъдат бойци на Пентагона. Пак там безусловно тези дни се чака да бъде открит имитационен център с повърхност 3500 кв.м, оборудван със съдействието на САЩ; съгласно украинския министър на защитата Степан Полторак той ще се подреди измежду най-хубавите в Европа. Там ще упражняват бойци от създаваните в страната сили за специфични интервенции. Под претекст за рационализация Съединени американски щати построяват подобен център в Молдова.

В Грузия пък представители на Пентагона се канят в околните дни да подпишат с Тбилиси Програма за подготвеност на грузинската защита, предвиждаща " отпор против Руската федерация " и образование на грузински военнослужещи от американски военни инструктори. Което също ще протича в център, построен с американски пари.

Както виждаме, Украйна и Грузия ще канят и отсега нататък военни експерти от страните в НАТО за да укрепват отбранителната си дарба, ориентирана против Русия. В Молдова обаче това, наподобява, няма да е елементарно - президентът Игор Додон, считан за другар на Москва, разчита още следващата година да образува държавно управление съгласно личните си правила. Но фактът си е реалност: три страни от постсъветското пространство към момента се движат във фарватера на Съединени американски щати и НАТО и подхващат дейности, враждебни към Русия.

Според военния специалист генерал-лейтенант Юрий Неткачев в отговор на това Русия " освен укрепва границите си по югозападното стратегическо направление, а също по този начин в границите на хибридни цели реализира акции, обезпечили в последно време значителен рейтингов резултат ". " В " АрМИ-2017 " да вземем за пример бяха включени Иран и Венецуела, считани от мнозина в Съединени американски щати за страни парии. В тази верига от сътрудници на Русия се откроява и Сърбия ", отбелязва Неткачев. И акцентира: " Азербайджан преди бе част от блока ГУАМ; през днешния ден обаче е другар и сътрудник на Русия. Именно в Баку протече един от стадиите на " АрМИ-2017. "

Фотогалерия: Биатлон с танкове край Москва >

Експертът обръща внимание, че на заключителния стадий от игрите участваха главите на военните ведомства на редица страни, в това число сръбският министър на защитата Александър Вулин, поел поста доскоро повече от месец. Миналата събота Вулин съобщи, че Сърбия " няма да влезе в НАТО, до момента в който той е министър на защитата, а Александър Вучич - президент на страната ". Същевременно обърна внимание на вероятностите за по-нататъшно военно и военнотехническо съдействие сред Русия и Сърбия: " Ще продължим взаимните учения. И ще продължим политиката на боен неутралитет. " По думите на Вулин Сърбия " ще получи от Русия като подарък шест самолета МиГ-29, 30 танка и бойни машини на пехотата ".

Според министъра с тези танкове (сиреч Т-72Б3) сръбският тим от военнослужещи може да взе участие следващата година в танковия биатлон. Ще посочим, че в една от етапите на сегашните игри сръбските танкисти излязоха отпред в стрелбите точно с танк Т-72Б3. И заеха шесто място в крайното класиране. Добър резултат, като знаем, че сръбската войска едва-що стартира да получава Т-72Б3 и се наложи сърбите да шлайфат бойното си майсторство в напрегната образователна конюнктура благодарение на съветски сътрудници. А също и добра реклама за новите модификации на танка Т-72, създаван в Съветския съюз и Русия към този момент над 40 години.

Но вероятностите в руско-сръбското военно съдействие единствено набират обороти. Докато сръбски екипажи участваха в танковия биатлон край Москва, техни сътрудници от други елементи се включиха в общи маневри с съветска военна бригада на полигон покрай Санкт Петербург. А още преди този момент видяхме сърби на обичайните към този момент тристранни маневри " Славянско приятелство 2017 ". По-рано военното управление на Сърбия увери, че ще изпрати сапьори да разминират територията на Сирия. И оповести, че може да провежда на своя територия взаимно военно обучение с Русия.

А Белград досега не е опровергал медийните известия, че Русия счита да разположи в Сърбия военна база. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР