Москва и Пекин обвиниха Вашингтон в ескалиране на военно напрежение,

...
Москва и Пекин обвиниха Вашингтон в ескалиране на военно напрежение,
Коментари Харесай

Реакции след ракетен тест на Съединените щати

Москва и Пекин упрекнаха Вашингтон в ескалиране на военно напрежение, поради теста на наземна крилата ракета, който Съединените щати са направили преди два дни. Това е първият сходен тест след прекратяването на нуклеарния пакт от епохата на Студената война. Вашингтон се отхвърли от контракта при започване на месеца.

На 18 август от остров Сан Николас край Калифорния е била изстреляна крилата ракета със междинен обхват на деяние. От Пентагона оповестиха, че въздушният снаряд е поразил с акуратност цел на повече от 500 км разстояние. Споразумението от 1987-ма забраняваше наземни ракети с обсег сред 500 - 5.500 км, като по този метод беше лимитирана способността да бъде стартират нуклеарен удар в къс период.

Руският първи посланик Сергей Рябков жигосах ракетния тест. Той разяснява, че " пробата е осъществен единствено 16 дни след прекратяването на контракта, което съгласно него е явен знак, че администрацията на Тръмп е възнамерявала от дълго време да се отдръпна от съглашението.

Остри мнения пристигнаха и от Пекин. Китай упрекна Съединените щати в започване на нова ракетна конкуренция, " която би имала сериозен отрицателен резултат върху интернационалното и районно състояние ".

Все още работи едно съглашение, което лимитира нуклеарните арсенали на Вашингтон и Москва - по 1,550 глави на страна. Но отминалостта му е до февруари 2021 г.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР