Москва и Киев подписаха пакет документи, които гарантират транзита на

...
Москва и Киев подписаха пакет документи, които гарантират транзита на
Коментари Харесай

Русия и Украйна избегнаха газова война в последния момент

Москва и Киев подписаха пакет документи, които подсигуряват преноса на природен газ през територията на Украйна от 1-ви януари. Споразуменията получават юридическа мощ от през днешния ден, заяви изпълнителният шеф на съветския газов монополист „ Газпром “ Алексей Милер, представен от ТАСС. Действащото остаряло съглашение изтича през днешния ден.

Делегации на Русия и на Украйна са преговаряли пет дни непрестанно във Виена. Новият директен контракт планува „ Газпром “ да достави на европейския пазар 225 милиарда кубически метра газ през идващите пет години: 65 милиарда следващата година и по 40 милиарда от 2021 до 2024.

Освен това двете страни подписаха извънсъдебно съглашение, с което Украйна се отхвърли от антимонополните си искания към „ Газпром “ на стойност 7 милиарда и 400 милиона $, а съветската компания отдръпна от интернационалния арбитраж в Женева иск против Украйна, че е нарушила отговорностите си за отбрана на вложенията. Преди това „ Газпром “ изплати присъдените на „ Нафтогаз Украйна “ от арбитража в Стокхолм 2 милиарда и 900 милиона $.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шевчович благодари на Русия и Украйна за триумфа в договарянията за съглашение за пренос на съветски газ към Европа, заяви Риа Новости. Той съобщи:

" Дълбоко съм благодарен за тежката работа и напъните. На основата на политическата договореност, реализирана предходната седмица от Украйна, Русия и Европейската комисия, към този момент е подписан директният контракт, осигуряващ непрекъснати доставки на газ в Европа от 1 януари 2020 година "

Шефът на компанията " Нафтогаз " Андрей Коболев изрази признателност към интернационалните сътрудници, в частност Съединени американски щати, за оказаната поддръжка за Украйна на договарянията с съветската страна по газовата договорка, съобщи ТАСС. " Благодарни сме на Европейската комисия за поредната й позиция, удостоверение за признание на надежността и успеваемостта на газопреносната система на Украйна, а също и на американските  сътрудници - за поддръжката за енергийната сигурност на европейския  континент ", съобщи той в декларация на уеб страницата на компанията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР