Москва. Газпром“ обяви рекордни резултати през 2021 година. Износът на

...
Москва. Газпром“ обяви рекордни резултати през 2021 година. Износът на
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. „ Газпром “ разгласи рекордни резултати през 2021 година. Износът на съветския енергиен колос се е нараснал с 5,8 милиарда кубически метра до 185,1 милиарда, което е четвърти резултат за компанията, само че все пак облагите са най-големите в историята, написа „ Взгляд “ .

По думите на изпълнителния шеф на Газпром Алексей Милер15 страни са нараснали вноса на газ през 2020 година. Най-голям растеж осигуриха най-големите му консуматори - Германия (+ 10,5%), Турция (+ 63%), Италия (+ 20,3%).

Той означи и ролята на газопроводите „ Северен поток “ и „ Турски поток “. Според Милер значима характерност на 2021 година е било осъществяването на плана за създаване на газопровода „ Северен поток 2 “ с потенциал 55 милиарда кубически метра.

„ Износът на газ по газопровода „ Силата на Сибир “ към КНР нараства. През 2021 година постоянно доставяхме газ за Китай в надвишаване на договорните отговорности. От 1 януари 2022 година „ Газпром “ доближи ново равнище на доставки, както е планувано в дълготрайното двустранно съглашение за покупко-продажба на газ “, акцентира още шефът.

„ До края на 2021 година чакаме оптималния финансов резултат в цялата история на Газпром. Това значи, че дивидентите също ще бъдат безусловно рекордни “, сподели в умозаключение Милер.
***
Москва. Назалната форма на имунизацията против Covid-19 ще влезе в гражданско обращение в Русия след три до четири месеца, съобщи шефът на Центъра „ Гамалея “ Александър Гунцбург, представен от съветския вестник “Ведомости “ .

Той увери, че препаратът ще бъде ефикасен против варианта „ Омикрон “ на ковид. „ Лабораторните опити демонстрират, че „ Спутник V “ в нормалната инжекционна форма защищава от „ Омикрон “, несъмнено, и в назалната форма ще бъде ефикасен “, увери ученият.

По-рано, на 29 декември, Центърът „ Гамалея “ сподели, че назалната ваксина ще излезе на пазара през първото тримесечие на 2022 година През октомври Министерството на здравеопазването утвърди втората фаза на тестване на „ Спутник V “ под формата на назален спрей. Изследването ще продължи до края на 2023 година и ще включва 500 възрастни доброволци.

Назалната ваксина е вторият съставен елемент на „ Спутник V “. Ще се впръска в носа със специфична спринцовка с накрайник. Пациентът ще би трябвало да натисне спринцовката и да вдиша аерозола самичък или благодарение на здравната сестра. Според Гинцбург препаратът няма да може да размени инжекционната ваксина, а ще се трансформира в допълнение към нея, създавайки местен имунитет в назофаринкса. По-рано ученият заяви, че хората, които са получили интраназална имунизация в допълнение към нормалните имунизации, евентуално ще развият " безплоден имунитет " - т.е. няма да придвижват заболяването.
***
Москва. В Русия вкарват цифрови паспорти. Вицепремиерът на страната Дмитрий Чернишенко съобщи, че държавното управление е избрало Московска област, Москва и Татарстан като три пилотни района на Русия за въвеждане на дигитален паспорт. Издаването им ще стартира при започване на 2023 година, написа съветският вестник “Коммерсантъ “ .

Руснаците няма да могат да имат по едно и също време и дигитален, и книжен паспорт, оповестиха от Министерство на вътрешните работи. При приемане на електронния паспорт остарелият документ ще бъде анулиран.

„ Гражданинът не може да има два годни паспорта по едно и също време. По-рано публикуван паспорт на книжен притежател ще бъде анулиран при издаване на паспорт на жител на Руската федерация, съдържащ електронен притежател на информация “, споделиха от Министерството на вътрешните работи пред ТАСС.

На 21 декември Максут Шадаев, началник на Министерството на цифровите въпроси, сподели, че планът на декрет за издаване на електронни паспорти на съветски жители е подготвен и ведомството е отстранило всички проблематични моменти в него. Той сподели, че проектодокументът е импортиран за разглеждане в президентската администрация предходната седмица.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР