Москва. Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската

...
Москва. Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски отношения. Руската
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова: Енергетиката заема водещо място в българо-руските отношения

Москва. Енергетиката заема водещо място в двустранните българо-руски връзки. Руската федерация е значим сътрудник на страната ни в енергийната сфера, главен снабдител на петрол, природен газ и нуклеарно гориво. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова при откриването на шестнадесетото съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие, което се организира в Москва под съпредседателството на министър Петкова и Денис Мантуров, министър на индустрията и търговията на Руската федерация. Това оповестиха от Министерството на енергетиката .
В изявлението си пред участниците в съвещанието министър Петкова означи ползотворния и градивен разговор, който съществува сред двете страни в областите от съвместен интерес. „ Взаимната търговия се усилва, разчитаме наклонността да се задълбочи. В тази връзка поддържаме всички форми на двустранно съдействие. Виждаме съществено поле за съдействие при създаване на инфраструктурни обекти, в частност в региона на енергетиката “, разясни Мантуров.
Дългогодишното съдействие в региона на преноса и доставките на природен газ се задълбочава с подписаната през предходната година Пътна карта за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, подчертава министър Петкова. Тя изрази удовлетворение и от подписаните сред „ Булгаргаз “ и „ Газпромекспорт “ допълнения към контракта за доставка на природен газ, които обезпечават условия за следващо водене на диалози.
Енергийният министър означи и постигнатите дружно с съветската страна отлични резултати в процеса по удължение живота на двата блока на АЕЦ „ Козлодуй “. “Както е известно, вследствие на ползотворния и градивен разговор с съветските ни сътрудници, пети блок получи нов десетгодишен лиценз през предходната година. За шести блок това следва ”, добави тя. Българската страна осведоми за идната процедура за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “ и изрази упованията си за ползотворно съдействие с Росатом като конструктор и производител на оборудването за плана.
По време на съвещанието българската страна срещна сътрудниците си и с междинните резултати от предпроектното изследване за газоразпределителния център „ Балкан “. България преглежда съветския природен газ като един от източниците за зареждане на хъба. Отбелязано бе продължаването на реализацията на заложените в подписаната през 2017 година пътна карта за развиване на газопреносната инфраструктура на българска територия.
В рамките на съвещанието бяха прегледани и други въпроси от разнообразни области на двустранното икономическо съдействие – взаимната търговия, туризма, селското стопанство, осведомителните технологии, корабостроенето, превоза и други. В региона на туризма бе подписана Програма за взаимни дейности сред Министерството на туризма на Република България и Федералната организация за туризъм на Руската федерация.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР