Москва. Еколози се страхуват от плаващ Чернобил‘ сред ледовете ,

...
Москва. Еколози се страхуват от плаващ Чернобил‘ сред ледовете ,
Коментари Харесай

The Guardian: Страхове от „плаващ Чернобил‘ сред ледовете , след като Русия пуска първата плаваща АЕЦ

Москва. Еколози се опасяват от „ плаващ Чернобил‘ измежду ледовете, откакто Русия пуска първата плаваща АЕЦ, написа английският вестник The Guardian .
Русия възнамерява да изпрати първата плаваща атомна електроцентрала, на странствуване от 6 500 километра по Северния морски път, което е крайъгълен камък за възходящото потребление на нуклеарната сила в нейните проекти за асимилиране на Арктика.
Ако всичко върви по проект, този месец плаващата АЕЦ „ Академик Ломоносов “ ще бъде изтеглена до арктическото пристанище Певек, където ще употребява своите два нуклеарни реактора, с цел да доставя топлота и сила за домовете и да подкрепя минните и сондажни интервенции в съветския богати на минерали район Чукотка.
Русия твърди, че планът ще обезпечи чиста сила за отдалечения район и ще разреши на управляващите да спрат от употреба застаряваща нуклеарна централа и електроцентрала на въглища в региона.
Но „ Академик Ломоносов “ повдигна опасенията за сигурност измежду екологичните групи, в това число обвиняванията от „ Грийнпийс “, че може да е „ плаващ Чернобил “, и подозренията дали плаващите атомни електроцентрали, предопределени да обезпечават сила на отдалечени райони, са стопански преференциални.
Северният морски път - открит след стопяването на ледени покривки в Арктика - показва нови търговски пътища сред Китай и Европа, които Русия се надява да направи плавателни през цялата година.
Перспективата за доходоносни търговски пътища, както и военното значение на района докара до разпространяване на ледоразбивачи, подводници и други високотехнологични нуклеарни технологии в региона на Арктика.
Томас Нилсън, редактор на вестник Barents Observer, основан в норвежкия град Киркенес, пресметна, че до 2035 година съветската Арктика ще бъде нуклеаризираната водна повърхност в света.
Плаващите атомни електроцентрали могат да играят значима роля. Докато проектите съществуват от генерации и Съединени американски щати разположиха дребен нуклеарен реактор на борда на баржа в зоната на Панамския канал през 60-те и 70-те години, те в никакъв случай не са били всеобщо създавани. „ Росатом “, съветската държавна компания за нуклеарна сила, се надява да промени това и да продаде персонализирани плаващи атомни електроцентрали на страни по света. „ Росатом “ съобщи, че е подписал съглашение за създаване на план, с цел да изследва опцията за създаване на плаваща атомна електроцентрала за Судан, наред с други планове.
В бизнес проекта на „ Росатом “ „ Академик Ломоносов “ е част от продажбите. Платформата, неотдавна боядисана в ослепително бяло и щампована с логото на енергийната организация, е безценен пилотен план с някои екстравагантни придобивки, в това число фитнес, басейн и бар (без алкохол) за членовете на екипажа. Сигурността е строга и посещаващите кореспонденти бяха в следени от частни охранители, до момента в който са на борда.
„ Грийнпийс “ дефинира плана като „ ядрен„ Титаник “и„ Чернобил на лед “, във време, когато вниманието на хората към опасността от нуклеарни повреди беше привлечено от известния минисериал на HBO „ Чернобил “, припомняйки нуклеарната злополука от 1986 година Съседни страни, в това число Норвегия сполучливо лобира Росатом да не зарежда нуклеарно гориво до платформата, до момента в който не бъде изтеглена от границите им.
Служители на „ Росатом “ очевидно настръхват при сравненията с предходни нуклеарни повреди, като се аргументират, че Чернобил е употребявал надалеч по-големи реактори от друг вид, а нуклеарната технология на борда на „ Академик Ломоносов “ към този момент е употребена в съветския флот от нуклеарни ледоразбивачи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР