Москва е наредила на всички държавни уебсайтове и уеб услуги

...
Москва е наредила на всички държавни уебсайтове и уеб услуги
Коментари Харесай

Русия започна активна подготовка за изключване от глобалния Интернет

Москва е наредила на всички държавни уеб страници и уеб услуги да преминат към съветската система за имена на домейни до 11 март. Мнозина се притесняват, че този ход е знак за начало на дейна подготовка на Русия за изключване от световния Интернет.

След не по-късно от пет дни всички сървъри и домейни в страната би трябвало да бъдат трансферирани в съветската „ зона “. Освен това се събират подробни данни за мрежовата инфраструктура на уеб страниците, заяви NEXTA, показвайки в Twitter документи от Министерството на цифровото развиване и всеобщата връзка в страната.

began active preparations for disconnection from the global Internet

No later than March 11, all servers and domains must be transferred to the zone. In addition, detailed data on the network infrastructure of the sites is being collected.
— NEXTA (@nexta_tv)
В петък регулаторът „ Роскомнадзор “ дефинитивно реши да поради това, че софтуерната компания е „ дискриминирала “ държавни медии от 2020 година насам.

Украинският министър на цифровата промяна Михайло Фьодоров прикани създателя на Amazon Джеф Безос да спре облачните услуги на компанията в Русия. Фьодоров изпрати същото писмо и до Матю Принс – съоснователя и изпълнителен шеф на Cloudflare – компания за Интернет услуги, специализираща в отбраната от онлайн офанзиви.

Гугъл и YouTube преустановиха изцяло продажбата на онлайн реклами в Русия, TikTok спря стриймовете онлайн и публикуването на ново наличие в страната. Twitter разгласи, че част от потребителите в Русия нямат достъп до обществената мрежа. Microsoft забрани продажбите към съветски жители, следвайки сходен ход на Apple.

Водещият американски снабдител на интернет данни, Cogent Communications, прекъсна връзките си с съветските си клиенти, с цел да предотврати потреблението на мрежите за агитация или хакерски атаки, ориентирани против Украйна.

Взети дружно, тези и други събития евентуално ще затруднят руснаците да проследят ужасите, които се случват в Украйна, в миг, когато самостоятелните съветски медии са съвсем изцяло закрити от президента Владимир Путин. В още по-голям мащаб - тези дейности доближават Москва до деня, в който световните ѝ онлайн връзки ще бъдат отслабени, в случай че не и изцяло прекратени.

" Много се опасявам от това ", споделя Михаил Климарев - изпълнителен шеф на Обществото за отбрана на Интернет, което се застъпва за цифровите свободи в Русия. " Бих желал да оповестя на хората по целия свят, че в случай че се изключи Интернетът в Русия, това значи 140 милиона души да бъдат отрязани най-малко от част от същинската информация. Докато съществува Интернет, хората могат да открият истината. Ако няма Интернет, всички в Русия ще слушат единствено агитация “, декларира той, представен от Washington Post.

Междувременно съветската технология за Интернет цензура става все по-напреднала, споделя Андрей Солдатов - съветски публицист и създател на книгата " Червената мрежа ", отдадена на Интернета в страната. Той декларира, че хората от ден на ден разчитат на VPN услуги за достъп до блокирани уеб страници, като употребяват точки за връзка отвън Русия, само че има риск даже те да бъдат блокирани от държавното управление.

Автократите в няколко страни работят за усилване на контрола върху това, което техните жители виждат и вършат онлайн, като в същото време се стремят да ги изолират от външния свят. През 2019 година Иран се изключи от световния Интернет за една седмица, до момента в който държавното управление се бореше с вътрешни безредици. Китай от години държи жителите си в клопката на " Великата защитна стена ", която се характеризира с нападателно наблюдаване и цензура. Същият е казусът и в Северна Корея.

Само преди две седмици обаче съветският Интернет беше относително свободен и интегриран в огромния онлайн свят, което позволяваше на гражданското общество да се провежда, на опозиционерите - да предават посланията си, а на елементарните руснаци - да получат елементарен достъп до различни източници на вести в ера, в която Путин заглушава свободните вестници, малките екрани и радиостанции в страната.

През предходната година опозиционният водач Алексей Навални, който в този момент е в пандиза, употребява YouTube, с цел да направи унищожителното разкритие за " Двореца на Путин " и за разточителния метод на живот на съветския президент. Неотдавна вести от Украйна - в това число фотоси на набези против цивилни жители и починали съветски бойци – „ потекоха “ в обществените мрежи и онлайн новинарските източници, в това число от украински уеб сайтове.

Патрик Бьолер - началник на цифровата тактика в Радио Свободна Европа, сподели данни на CrowdTangle, които сочат, че самостоятелните вести на съветски език в международен мащаб се споделят доста повече пъти в обществените мрежи, в сравнение с историите от държавните медии. Той сподели, че откакто Кремъл е изгубил този надзор, мъчно би си го възвърнал.

Сега и последните самостоятелни журналистически бастиони в страната са към този момент история, а опциите за избор в Интернет са все по-ограничени. Блокирани бяха BBC, Voice of America, Deutsche Welle, Радио Свободна Европа. Независимото радио „ Ехото на Москва “ беше свалено от ефир поради това, че продължаваше да назовава протичащото се в Украйна „ война “. Същата бе и ориста на опозиционната телевизия „ Дождь “.

Cogent Communications, мултинационалният снабдител на Интернет услуги, прекъсна връзките с съветските си клиенти и те би трябвало да търсят различни източници. В писмата си до съветските консуматори компанията написа: " В светлината на неоправданото и непровокирано навлизане в Украйна, Cogent приключва всички ваши услуги от 17:00 ч. на 4 март 2022 година Икономическите наказания, въведени вследствие на нашествието, и все по-несигурната обстановка със сигурността вършат невероятно за Cogent да продължи да ви дава услуги “.

Главният изпълнителен шеф Дейв Шефър съобщи, че компанията не желае да държи елементарните руснаци отвън Интернет, само че има намерение да попречи на съветското държавно управление да употребява мрежите на компанията, с цел да прави хакерски атаки или да популяризира агитация по време на война.

" Нашата цел не е да нараним някого. Просто не желаеме да дадем опция на съветското държавно управление да има още един инструмент в своя военен боеприпас ", споделя Шефър.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР