Москва. Датската Saxo Bank очаква през 2020 година победа на

...
Москва. Датската Saxo Bank очаква през 2020 година победа на
Коментари Харесай

ТАСС: Петрол за $90, излизане на Унгария от ЕС и победа на демократите в САЩ. Saxo Bank излезе с „шокиращи прогнози“ за 2020 година

Москва. Датската Saxo Bank чака през 2020 година победа на демократите на изборите в Съединени американски щати, завръщане на цената на нефта марка Brent към $90 за барел и излизане на Унгария от Европейския съюз. Такива догатки се съдържат в неофициалната прогноза на банката „ Шокиращи предсказания “, оповестена във вторник, предава ТАСС .
Миналата година там предвидиха Apple да купи Tesla, уволняване на началника на Федералния запас на Съединени американски щати, въвеждане на международен транспортен налог и разрушителни слънчеви стихии.

Brent по $90

През 2020 година ОПЕК и Русия, виждайки забавянето на добивите на шистов петрол в Съединени американски щати поради ниската рентабилност на вложенията, ще разгласят ново съществено редуциране на личния рандеман, чакат в Saxo Bank. В същото време идващият стадий на IPO на Saudi Aramco ще обезпечи мечтаната оценка на компанията за вложители отвън Саудитска Арабия. Пазарът на нефт ще бъде заловен неопитен, а цената на барел недопечен нефт Brent ще се върне на $90 за барел, предвижда банката. В същото време цената на акциите на „ Роснефт “ ще скочи с 50%.

Глобалната „ зелена енергетика “ ще страда през идната година поради ниската доходност на вложенията, само че вниманието към климатичната политика ще усили дълготрайния интерес към електрическите автомобили и средствата за надзор на изгорелите автомобилни газове, допускат в Saxo.

„ Русия ще се окаже печеливша като най-големия производител на паладий в света, а той се употребява в колите за възстановяване на качеството на въздуха. През 2019 година паладият беше един от най-бързо поскъпващите суровинни артикули и това ще продължи през 2020 година. Триумфалното завръщане на демократите в Белия дом и стягането на нормите за излъчвания в Индия ще допринесат за растежа “, показват още от банката.

Освен това батериите за електрически транспортни средства към този момент ще се създават не от кобалт, а от никел, а търсенето на последния през 2020 година ще разреши увеличение на акциите на съветската „ Норникел “ с 50%, предвиждат специалистите на Saxo.

Чиста победа за демократите

„ Победата на (Доналд) Тръмп през 2016 година беше обезпечена от възрастните бели гласоподаватели, а техният дял от популацията понижава: сега в Съединени американски щати най-голямото потомство са хората от 20 до 40 години, които са настроени доста по-либерално “, означават от датската банка.

И „ милениалите “ и старшата част от „ поколението Z “ (родените през 90-те) ще се разгласят против несправедливостта и неравенството, както и климатичните промени. Тръмп, който отхвърля тези промени, може да стане основният гръмоотвод, предвижда Saxo. В банката чакат, че демократите ще засилят контрола си над Палатата на представителите и, въпреки и мъчно, ще овладеят Сената.

Излизане на Унгария от Европейски Съюз

„ От присъединението си към Европейски Съюз през 2004 година, Унгария е съпровождана от стопански триумфи. Но в този момент този 15-годишен брак е под опасност от бракоразвод: Европейски Съюз ще започва срещу Будапеща процедура по член 7 от съюзния контракт, базирайки се на въвежданите в страната все по-строги ограничавания върху свободата и независимостта на пресата, съдилищата, науката, малцинствата и правозащитниците. Унгарското управление ще отговори, че страната единствено се пази – най-много своята просвета от всеобщата миграция “, смятат специалистите на Saxo.

През 2020 година ще бъде още по-трудно за страните да се договорят, смятат експертите на датската банка. Орбан ще стартира да приказва намерено за „ кръвното приятелство “ с Турция и тази внезапна смяна на тона ще съвпадне с намаляването на траншовете от Европейски Съюз през идващите две години. Унгарската валута ще се обезцени внезапно до 375 форинта за евро (в момента курса е към 330) поради опасенията на пазара от приключване на капитали от страната на фона на преразглеждането на капиталовите проекти на европейските компании, плануват специалистите на Saxo.

Азиатска аварийна валута

Азиатската банка за инфраструктурни вложения ще сътвори нов авариен актив – „ азиатско право на заимстване “ (Asian Drawing Right, ADR). Както смятат от Saxo, това ще се случи поради задълбочаване на комерсиалния спор и опасността Съединени американски щати да трансфорат $ и контрола над международните финанси в оръжие. Един ADR ще се равнява на два американски $, което ще го направи най-голямата валутна единица в света.

“Тази стъпка явно ще бъде ориентирана към унищожаване на щатския $ от районната търговия. Местните стопански системи ще сключат многостранно съглашение за прекачване на цялата търговия в района единствено на ADR. Русия и страните от ОПЕК, огромни експортьори на нефт, с наслада ще се причислят, осъзнавайки възходящата си взаимозависимост от азиатския пазар “, предвижда датска банка.

Прехвърлянето на забележителен дял от интернационалната търговия от $ в друга валута ще понижи паричния поток в Съединени американски щати до равнище, незадоволително за покриване на комерсиалния и бюджетния недостиг. Поради това единствено за няколко месеца доларът ще отслабне с 20% по отношение на ADR и 30% по отношение на златото, предвиждат специалистите.

ЕЦБ се предава и усилва лихвите

Според Saxo европейските банки са в затруднено състояние: свръх ниски лихви, засилено контролиране според разпоредбите на Базел IV и конкуренция от fintech компании.

„ Съвсем ненадейно при започване на 2020 година новият президент на ЕЦБ Кристин Лагард, която по-рано поддържаше негативните ставки, ще направи поврат и ще разгласи, че паричната политика е изчерпала опциите си. Това ще покаже, че дълготрайното поддържане на негативни лихвени проценти може съществено да навреди на европейския банков бранш “, допускат в Saxo.

За да принуди управляващите на страните от еврозоната, изключително Германия, да преминат към фискално стимулиране на стопанската система, ЕЦБ ще увеличи лихвите три пъти, започвайки от 23 януари, като те в последна сметка ще станат позитивни.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР