Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и френският

...
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и френският
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и френският президент Еманюел Макрон са разискали в телефонен диалог обострянето на обстановката в Югоизточна Украйна, миграционната рецесия на границата с Беларус и спора в Нагорни Карабах. Путин е подчертал нуждата от започване на договаряния с НАТО за изключването на напредването на войските на Алианса на изток и разполагането им в прилежащи страни, в това число Украйна, обобщават в редакцията на вестник „ Коммерсант “ .

„ Руският президент акцентира значимостта на незабавното започване на интернационалните договаряния за създаване на законово закрепени гаранции, изключващи всяко по-нататъшно придвижване на НАТО на изток и разполагане на оръжия, заплашващи Русия, в прилежащи страни, най-вече в Украйна “, се споделя в изказване на формалната интернет страница на Кремъл. Освен това Путин е призовал френските сътрудници „ да се отнасят с схващане към изразените опасения и да вземат участие в тяхното разискване “, означават от пресслужбата на Кремъл.

В изказването се отбелязва, че съветският президент е дал съответни образци за нарушение от страна на Киев на Минските съглашения. Според съветския президент украинските управляващи съзнателно утежняват обстановката на линията на прикосновение – освен това със съдействието на редица западни страни. Освен това Украйна бива „ помпана “ с съвременни оръжия, което съставлява директна опасност за сигурността на Русия, е споделил още Путин.

По-рано денем Путин разиска обстановката в Украйна и с президента на Финландия Саули Нийнистьо. По време на диалога си с него съветският президент прикани Съединени американски щати и НАТО да проведат договаряния по въпросите на съветската сигурност. Вчера президентът на Русия разиска спора в Югоизточна Украйна с английския министър председател Борис Джонсън, който го предизвести за сериозните последствия от всевъзможни дейности за дестабилизиране на обстановката.

***

Кабул. Управляващите в Кабул талибани не разрешиха осъществяването на финансови интервенции с американска валута в страната, оповестява съветският вестник „ Московский комсомолец “ , като се базира на локалната организация Aamaj News.

Талибаните взеха решение да забранят циркулацията на националната валута на Съединени американски щати в страната, откакто цената й на пазара скочи до 114 афгани за 1 $.

Рязкото повишаване на курса на $ стартира на 7 декември, когато американската валута, която преди този момент бе на постоянни равнища от 93-95 афганита за $, мина границата от 100 афганита.

В момента доларът е главната задгранична валута, циркулираща в Афганистан. Властите на страната обаче свързват обезценяването на националната платежна единица със свободното обращение на $ и други задгранични валути, по отношение на което беше решено да се забранят интервенциите с задгранична валута.

***

Москва. Варшава заплаши Европейския съюз да спре заплащанията към общоевропейския бюджет. Това значи, че Полша е направила първата крачка към излизане от Европейския съюз. Самите полски политици отхвърлят да желаят да изоставен Европейски Съюз, само че дейностите им демонстрират друго. И решението на този спор значително зависи от новия немски канцлер Олаф Шолц, написа съветското издание „ Взгляд “ в материал, предаден без редакторска интервенция.

Канцлерите на Федерална Република Германия имат самобитна традиция, съгласно която първите им държавни визити се правят в следния ред: Париж (западна съседка), Брюксел (столица на Европейския съюз) и Варшава (източна съседка). Новият началник на немското държавно управление Олаф Шолц скочи безусловно ден след встъпването в служба, макар че за последната му спирка - в Полша - имаше съображения от двете страни на границата, че е по-добре това посещаване към този момент да се отсрочи, сред двете съседки се развиха прекомерно сложни връзки.

Концептуалният спор с Варшава е завещание, оставено на Шолц от Ангела Меркел. По-точно би било да се каже, че това не е толкоз спор сред Полша и Германия, колкото сред Полша и Европейски Съюз, само че в самата Полша са сигурни, че Берлин стои зад най-неприемливите решения на Брюксел. Поне това е присъдата на министъра на правораздаването и по едно и също време с това на основния прокурор на Полша Збигнев Зебро, основен персонаж в сегашния спор.

Зебро е един от най-видните, известни и скандални политици в ръководещата партия „ Право и правдивост “. Католически свещеник и коренен реакционер, той е в спор с Брюксел по разнообразни обществени въпроси, от правата на ЛГБТ до правата за аборт. И точно Зебро беше създателят и основният лобист на правосъдната промяна, която докара до ръба така и така комплицираните полско-европейски връзки.

Брюксел счита, че основаването на дисциплинарна камара в Полша, която ще може да отстранява съдии от работа на всички равнища, е нападение против независимостта на правосъдната власт. А във Варшава, в противен случай, са твърдо уверени, че точно Европейският съюз си разрешава непозволена интервенция в суверенните каузи на Полша. Полският министър председател Матеуш Моравецки съпостави обстановката с „ диалог с револвер в слепоочието “.

В момента обстановката е патова.

Съдът на Европейския съюз назначи санкция, която Варшава би трябвало да заплати досега, в който ликвидира дисциплинарната камара - милион евро дневно. Но полският парламентарен съд разреши на управляващите да пренебрегват решенията на Европейския съд, наблягайки примата на полското законодателство пред европейското.

За налагането на санкция не е належащо утвърждението на поляците - тя може да се приспадне от тези дотации за равнене на стандарта на живот и развиване на предпочитани планове (като зелената енергия), които Брюксел изпраща на Полша. Главният прокурор Зебро обаче дава обещание да стигне до дъно и да повдигне въпроса по най-неприятния за Европейския съюз метод - за прекъсване на заплащанията от Варшава към общия бюджет на Европейски Съюз. Според него Европейският съюз „ нелегално “ отхвърля на Полша средства от „ общия бюджет, за който тя също способства “

„ Полша би трябвало да наложи несъгласие на решения на Европейски Съюз, които изискват единомислещо утвърждение, в отговор на изнудването на Европейски Съюз. Полша също би трябвало да преразгледа своите задължения към Европейски Съюз във връзка с енергийните и климатичните политики, които водят до внезапно повишаване на цените на електрическата енергия “, сподели Зебро.

Тази опасност е значима, тъй като беше планувана като част от сюжета за излизане на Варшава от Европейски Съюз. И реализацията на този сюжет, с помощта на напъните на Зебрo, в този момент има риск да се форсира.

Системата от междубюджетни траншове в Европейския съюз е неясно сходна на разпределението на данъчните доходи в Руската федерация. Всички страни членки вършат вноски в централната каса „ съгласно опциите “ и по-късно получават назад „ съгласно потребностите “. По-богатите извършват функционалността на донори, по-бедните са реципиенти.

Полша е главен адресат, на който следва да стане донор. От политическа позиция тази консервативна страна се възприема в Брюксел като „ болно дете на Европа “, само че от икономическа позиция поляците са отличници, които са били по-компетентни от другите, които са съумели да осъществят финансовите помощи от центъра, радикално обновена инфраструктура и има постоянен стопански напредък от 5% годишно при 1-2% в развитите страни.

Това значи, че скоро Варшава ще стартира да заплаща повече, в сравнение с да получава назад. Още повече, че този ден наближи внезапно след излизането от Европейски Съюз на огромен донор в лицето на Англия. За тези поляци, които са по-алчни, това единствено по себе си слага въпроса за рационалността на по-нататъшния престой в „ единното европейско семейство “. А хора като Моравецки и Зебро са изключително ядосани от обстоятелството, че дотациите, идващи от Брюксел, са целеви и въобще не отиват за задачите, за които полското държавно управление би желало да харчи пари, да вземем за пример за отбрана на правата на гейовете или за акомодация на мигрантите.

Самият министър председател изрично отхвърля разновидността, съгласно който Полша може публично да напусне Европейския съюз след Англия. Но неговият директен зависещ докара спора до онази логичност на развиване, когато историята, целяща да реализира нерешителност, стартира да се трансформира в действителност. Или Варшава, макар безапелационното си отвращение да го направи, ще одобри санкцията и ще получава с 365 милиона евро годишно по-малко, или ще последва „ програмата Зебро “ и ще спре да заплаща вноските си, което е мъчно да се пояснява по различен метод с изключение на като първа стъпка към излизане.

Ако се реализира и втората част от опасността - с налагане на несъгласие върху всички решения на Европейския съюз, които би трябвало да се вземат групово, отдръпването на Варшава даже ще се одобри с облекчение.

Полските медии считат, че възможностите Моравецки и Ко да съумеят да се спогодят с еврокомиссарите и да разрешат спора за минимални - всичко е отишло прекомерно надалеч. Всички очаквания в този смисъл се разпореждат на Шолц като медиатор, само че казусът с Шолц е, че той не е Меркел, т.е. по формулировка той не е индивидът, който прокарва антиполските начинания в Брюксел.

Може би той ще стане подобен по-късно – в цялостно сходство с точката на предизборната му стратегия за целта на общите европейски правила и по този начин времената на Меркел ще наподобяват на поляците доста волни. Но до момента той към момента не се е заел с въпроса и не засегна конфронтационния въпрос за полско-европейските връзки на взаимна конференция с Моравецки, наблягайки други различия, да вземем за пример по отношение на „ Северен поток 2 “.

Посещението на новия канцлер в трите столици за първи път разкри пред Европа стила на външната политика на Шолц – и европейската преса го откри за „ доста внимателен “, „ извънредно деликатен “, „ извънредно вежлив “. Шолц непроменяемо заобикаля да дава отговор на конфронтационни въпроси и заобикаля острите ъгли. Партийната му кариера и самият факт, че е определен за канцлер обаче не приказват в интерес на това, че е „ мек и бухнал “ политик. И в този момент може би просто гледа врага, с цел да събере информация и да си сформира мнение и едвам тогава ще работи бързо и твърдо.

В спора с Полша Брюксел (и, както считат поляците, Берлин, който стои зад него) към този момент няма други разновидности за победа, с изключение на оставката на министър Зебро в близко бъдеще. На тази база ще може да се оцени кой е спечелил – полските сепаратисти или учтивият немец Шолц.

***

Москва. Изследователският център по епидемиология и микробиология „ Гамалея “ създаде трансформация на съветската ваксина против COVID-19 „ Спутник V “ за варианта „ Омикрон “ и към сегашния миг минава през първия стадий от клиничните изпитвания. Това разгласи шефът на центъра Александър Гинцбург в ефира на телевизионния канал „ Россия 24 “, оповестява вестник „ Известия “ .

„ [Засега] няма доказателства, че „ Омикрон “ ще измести варианта „ Делта “. [В този случай] може би имунизацията би трябвало да бъде двукомпонентна, би трябвало да защищава както от варианта „ Делта “, по този начин и от „ Омикрон “. Следователно ще е належащо да се употребява нова платформа за основаване на ваксини, която Институтът „ Гамалея “ към този момент е създал и сега [ваксината] минава през първия стадий на клинични изпитвания “, разясни Гинцбург.

В същото време той акцентира, че „ Спутник V “ ще пази от „ Омикрон “, само че въпросът е в съответните числа. По думите му сега чиновниците на центъра изследват степента на отбрана на имунизацията против новия вариант. Ако намаляването на отбраната от зараза е 10 пъти, е належащо да се сложи на дневен ред въпросът за промяна на препарата, добави експертът.

Във вторник ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова приказва за основаването на тестова система за разкриване на варианта „ Омикрон “. По думите й такава към този момент се тества в Южна Африка.

Попова сподели още, че пациентите с варианта „ Омикрон “, летели за Русия от африкански страни, прекарват COVID-19 в лека форма. От 177 завърнали се руснаци, „ Омикрон “ е диагностициран при 16 души, клиничните признаци на болестта са следени при 17.

В същия ден прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков сподели, че „ Омикрон “ към момента не е задоволително изследван и съставлява нова опасност. В същото време представителят на Кремъл акцентира, че цялата логистика е подготвена за рисково натоварване.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР