Москва. България участва в 30-ия Московски международен книжен панаир. Това

...
Москва. България участва в 30-ия Московски международен книжен панаир. Това
Коментари Харесай

България участва в Международния панаир на книгата в Москва

Москва. България взе участие в 30-ия Московски интернационален хартиен панаир. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата . Представянето ни е под надпис „ За буквите ”. Акцент е историята и разпространяването на българския език и книжовност, на българското изкуство и литература, музика и спектакъл, философия и хуманитаристика.
Българските издателства, участващи в панаира, са подкрепени от Министерството на културата на Република България и от Българския културен институт в Москва. Гостите на форума ще се срещнат с активността на Издателство на Българската академия на науките „ Проф. Марин Дринов ”, Университетско издателство „ Св. Климент Охридски ”, Издателство „ Захарий Стоянов ”, Издателска къща „ Жанет 45 ”, Издателство „ Изток-Запад ”, Издателска къща „ Гутенберг ”, Издателство „ Колибри ”, Издателство „ Факел Експрес ” и други
Акценти в програмата на българския щанд са срещите с поетите Бойко Ламбовски, Председател на Българския ПЕН-Център, Георги Борисов, основен редактор на издателство „ Факел Експрес ” и писателката Елена Алексиева. Издаването на романа „ Нобелистът ” (превод Н. Нанкинова) на Елена Алексиева е в границите на взаимната поредност на Българския културен институт в Москва и Библиотеката за задгранична литература в съветската столица „ Нов български разказ ”. Досега в поредицата са оповестени романи на Антон Дончев, Анжел Вагенщайн, Владимир Зарев, Георги Господинов, Емилия Дворянова, Калин Терзийски, Светлозар Игов и Теодора Димова.
При откриването на българския щанд беше показан сборникът, взаимно дело на български и съветски учени: „ Руско-турската война: съветски и български взор. Сборник с записки ”. Научни редактори: Р. Михнева и Р. Г. Гагкуев, Издателство „ Яуза-Пресс – 2017 ”. Преди да поговори с аудиторията на българския щанд за творчеството си и бъдещите си издания, писателят Петър Делчев произнася слово „ За буквите ”.
Московският интернационален хартиен панаир - 2017 продължава до 10 септември. Това e най-големият и дълготраен съветски хартиен конгрес.
Програмата на българското присъединяване можете да видите тук.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР