Москва. 15-те минути слава, обещани на всички преди половин век,

...
Москва. 15-те минути слава, обещани на всички преди половин век,
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Москва. 15-те минути популярност, обещани на всички преди половин век, се оказаха не безобидна игра със суетата на милиони хора, както имаха вяра мнозина преди ерата на обществените мрежи, а сериозен бизнес. Възможността за грабване на част от медийното пространство, въпреки и за малко време, съвсем незабавно стартира да се употребява от манипулатори - хиляди ютубъри инстаграмъри и тиктокъри, както и притежатели на канали в „ Телеграм “ сполучливо работят по поръчка на бизнеса и политиците, привличайки клиенти с поток от ненатрапчиви фотоси, текстове и видеоклипове. В някои страни под тяхно управление са осъществени опити за държавни преврати и всеобщи акции на непокорство. Но звездите на обществените медии се оказаха уязвими – те могат да бъдат заглушени, затворени или обезвредени по различен метод. Сега обаче те имат виртуални съперници, генерирани от изкуствен интелект (ИИ), лишени от тези човешки дефекти, написа съветският вестник “Независимая газета “ .

Както демонстрира опитът на десетки сполучливи шоубизнес планове в страните от Западна и Югоизточна Азия, единствената разлика сред живите блогъри и виртуалните е, че последните могат да въздействат безпределно на целевата си публика и не могат да бъдат заглушени.

От 2016 година обществените мрежи една след друга „ избухват “ добре продуцирани ярки планове. Китайската Луо Тиани и американската Лил Микела събират милиарди аудитория, осъществяванията им се организират в големи концертни зали, съпроводени от оркестри и музикални групи, а скъпите билети за тези шоута са разпродават за няколко дни. През 2018 година Лил Микела беше избрана в 25-те най-влиятелни персони на списание Times. През март 2019 година Луо Тиани беше съпроводена от един от най-хубавите пианисти в света, Ланг Ланг. И това са единствено два образеца. Виртуалните идоли разгласяват десетки взаимни „ селфита “ с холивудски звезди, изявленията с тях се разгласяват от водещи издания, а биографията им е цялостна с „ романти “ с действителни „ герои “ от светските летописи.

Индустрията на анимационните блогъри, заради високата цена на потреблението на системи за изкуствен интелект, към момента е монополизирана от огромни играчи. Но рано или късно тези технологии ще станат налични за милиони, а изрисуваните идоли ще размият границата сред действителността и виртуалния свят.

Създателите на нови виртуални звезди сигурно ще намерят способи да манипулират определената от тях целева публика доста по-ефективно, в сравнение с сегашните медии и кино корпорации, изключително като се има поради способността на изкуствения разсъдък да предвижда потребностите на публиката и без значение да организира, въпреки и не постоянно тъкмо, социологически проучвания.

Днес към този момент основаването на виртуален воин покрай сърцето на представители на която и да е тясна обществена или национална група е доста по-евтино и по-бързо от образованието на доста надарен артист. Той даже не би трябвало да получава заплата. Публиката не се интересува, че героят в действителност е небивалица. Дигиталният воин ще стане представител на мненията и стремежите на тяхното групово аз.

Когато изкуственият разсъдък се научи да основава гранична действителност, той ще засегне възрастен по същия метод, както анимационните филми въздействат на душeвността на дете. Виртуалните авторитетни лица евентуално ще се трансфорат в по-мощна мощ от всички хиляди същински блогъри, които събират десетки милиарди лайкове всеки ден от почитатели по цялата планета.

Привлекателността на нарисуваните герои ще бъде подсилена от увереността на всеки клиент, че известието от обичания му реализатор, треньор по тенис на маса или психолог е изпратено персонално до него. И в случай че е належащо, постоянно можете да говорите за времето с чатбота. Усещането за персонално наличие в живота на клиента е едно от главните преимущества на виртуалния блогър. А фактът, че ще бъде невероятно да го отличим от сегашното, показва неотдавнашното показване на „ Мета “, по време на което през множеството време на екрана не беше създателят на „ Facebook “ Марк Зукърбърг, а неговият аватар. „ Мета “ сподели какъв брой завладяващо и реалистично може да бъде видеосъдържанието, основано от робот.

Днес изкуственият разсъдък към този момент се е научил освен да копира и възпроизвежда действителния свят, създавайки илюзията за действителен живот във виртуалните сметки. ИИ без значение добавя и основава нова действителност, която е неразличима от нашето всекидневие. В същото време броят на фирмите, разширяващи опциите на роботите, бързо се усилва.

Развитието на изкуствения разсъдък зависи не толкоз от логаритмите на неговата работа – те са обществено притежание, колкото от информацията, която основателите му им преподават. Роботите са се научили да заобикалят рестриктивните мерки и да пренаписват реклами, с цел да изпращат спам. Някои основават фотоси от устно изложение, а в редакциите невронните мрежи заместват публицистите. Като се имат поради всички тези процеси, човек би трябвало най-малко да бъде подготвен за появяването на виртуални инфлуенсъри на съветския медиен пазар.

Милиони хора през днешния ден водят разговори и полемики с ботове в обществените мрежи, като са уверени, че поддържат връзка с действителни хора. Спам позвъняванията се генерират от изкуствен интелект въз основа на характерностите на речта, психическото положение и данните, събрани в Интернет за житейските цели на евентуален клиент. Има смисъл идната стъпка да бъде основаване на видео наличие, което е неразличимо от действителния живот. През 1938 година радиорепортаж на CBS за марсианска офанзива против Съединените щати провокира суматоха в цялата страна и доста километрови тапи с бежанци на границата с Канада и Мексико. На „ чудото “ се смееха единствено тези, които имаха задоволително знания и не се поддадоха на всеобща неуравновесеност. Дали имаме задоволително поверителност и успокоение, с цел да не станем обект на операция в бъдеще е огромен въпрос.
***

Москва. Властите на европейските страни в навечерието на коледните и новогодишните празници вкарват нови ограничавания поради ширещия се ковид. Бързото разпространяване на варианта „ Омикрон “ провокира оповестяване на изключително състояние в Лондон. Германия и Франция взеха решение да не позволяват гости от Англия, а Нидерландия разгласи общонационален локдаун няколко дни преди Коледа, написа съветският вестник “Московский Комсомолец “ .

Кметът на Лондон Садик Хан разгласи изключително състояние, с цел да облекчи тежестта върху лечебните заведения в столицата на фона на скока на случаите на Covid-19, породени от бързо разпространяващия се вид „ Омикрон “.

Обявявайки решението си, кметът на Лондон сподели, че през последните 24 часа в столицата е регистриран максимален брой нови инфектирани от началото на пандемията - над 26 хиляди. В цялата страна в петък са открити към 93 хиляди нови случая на заразяване.

Садик Хан сподели пред пресата, че е " необикновено обезпокоен " от " големия скок " в случаите на „ Омикрон “ в Лондон. В лондонските лечебни заведения има 1534 пациенти с Covid-19, което е с 28,6% повече по отношение на предходната седмица, съгласно държавни данни. В същото време, както отбелязва Военновъздушни сили, пораства и броят на инфектираните с ковид медицински служащи. Британската здравна асоциация пресмята, че до Коледа здравната система ще има дефицит от 32 000 до 130 000 здравни служащи.

Междувременно Службата по здравна сигурност на Обединеното кралство заяви в събота следобяд, че броят на смъртните случаи в Англия на хора инфектирани с варианта „ Омикрон “ е повишен до седем.

Учени, съветващи английското държавно управление, издадоха предизвестие за опасността от „ Омикрон “. Според техните прогнози дневният брой на инфектираните може да доближи стотици хиляди случаи до края на месеца, в случай че неотложно не бъдат въведени нови ограничавания. Освен всичко друго, се предлага ограничение на връзката сред хората, защото огромните тълпи от хора усилват риска от зараза. Не е изключено и въвеждането на наложително носене на маски на редица места.

Гледайки ширещия се ковид във Англия, страните от континентална Европа си вършат подобаващи заключения. Германия реши да затегне рестриктивните мерки за влизане от Обединеното кралство в опит да ограничи разпространяването на новия вариант. Влизането в страната от Обединеното кралство, върху което германците сложиха стигмата „ зона на разпространяване на разновидности на ковид “, ще бъде позволено единствено за жители и поданици на Германия, техни сътрудници и деца, както и директни пасажери. В същото време всеки, който идва от Албиона в Германия, ще би трябвало освен да има негативен PCR тест, само че и да остане под карантина в продължение на 14 дни, без значение от статуса на имунизация. Според института „ Робърт Кох “ тези ограничавания може да продължат най-малко до 3 януари.

Германците могат да бъдат разбрани. Deutsche Welle заяви, че съгласно прогнозите на немските учени вълната, провокирана от разпространяването на " Омикрон ", ще обхване Германия - въпросът е единствено какъв брой бързо ще стане това. До средата на януари новият вариант на ковид ще измести „ Делта “ и ще стане преобладаващ в Германия, споделя имунологът професор Кристоф Нойман-Хефелин от Университетската болница във Фрайбург. Тогава броят на новите инфекции, сподели той, ще стартира да се усилва бързо, евентуално с няколкостотин хиляди дневно.

Подобно на немските ограничавания за британците сходни ограничения бяха въведени в събота вечер и от Франция. Дълги опашки от коли се появиха по пътищата, откакто доста пасажери се втурнаха от Англия през тунела под Ламанша към континента, с цел да стъпят на френска земя, преди да бъдат затворени границите. Британските жители в този момент се нуждаят от „ уважителна причина “, с цел да влязат във Франция, а пътуванията за туризъм или бизнес са неразрешени. Превозвачите, транспортните служащи и френските жители обаче са освободени от новите ограничавания.

Нидерландия обаче стана водач в новата рестриктивна вълна, откакто управляващите там взеха решение да вкарат общонационален локдаун. Всички магазини, които не са първостепенни, както и питейни заведения и заведения за хранене в страната ще затворят порти до 14 януари, от неделя. Училищата и университетите ще бъдат затворени до 9 януари. По-лошото е, че изискванията на изолираност също лимитират частните празнични тържества. На жителите ще бъде позволено да одобряват не повече от двама гости. Релаксацията е направена единствено за Коледа и Нова година - в тези дни ще бъдат допускани до четирима посетители.

Обявявайки ограниченията нидерландският министър председател Марк Рюте изясни на конференция, проведена небрежно в събота вечерта, че управляващите са подхванали тази стъпка поради петата вълна от ковид, „ породена от разновидността „ Омикрон “, който надвисва над нас “.

„ Мога да чуя въздишките на цяла Нидерландия “, сподели министър председателят Рюте в известието за локдауна. - Всичко това тъкмо една седмица преди Коледа. Още една Коледа, която е изцяло друга от това, което желаеме. Отново доста неприятна вест за всички тези бизнеси и културни институции, които разчитаха на тези празници. "

В очакване на блокирането, нидерландците, страхувайки се от най-лошото, се втурнаха към магазините за последния си късмет да купят коледни дарове. Общината на Ротердам даже трябваше да предизвести посредством „ Туитър “, че центърът на този пристанищен град е прекомерно претъпкан: „ Не идвайте в града “.

Може би единственото нещо, което остава за разтуха на нидерландците, е, че не са единствените, които би трябвало да изпитват ограничавания. Например, новогодишните фойерверки бяха анулирани в Париж. В Дания са затворени театри, концертни зали, увеселителни паркове и музеи. Ирландските управляващи постановиха полицейски час от 20:00 часа в кръчмите и питейните заведения и ограничиха наличието на събития на закрито и навън.

Световната здравна организация заяви в събота, че нов вид на ковид „ Омикрон “ към този момент е открит в 89 страни, а броят на случаите на заразяване с този вид се удвоява на всеки 1,5-3 дни. Освен това не става дума единствено за импортирани инфекции – предаването към този момент се реализира в локалните общности.
***

Москва. В Русия, а и по света, се чака доста повишаване на кафето в близко бъдеще, написа съветския вестник „ Известия " .

" Според участниците на пазара кафето на дребно ще нарастне с 20-30%. В същото време оптималният % ще бъде за евтините сортове, за " най-ниските " позиции нарастването на цената може да доближи даже 40% ", написа вестникът.

Според анализатори това се дължи на проблеми с огромните експортьори. Бразилия е изправена пред рекордно слаба годишна продукция поради мраз и суша. В Колумбия дъждовете унищожиха част от реколтата, а Етиопия е на прага на революция. В същото време във всички страни има усложнения с работната мощ на фона на пандемията от Covid-19.

Сред факторите, влияещи върху цените, е и рецесията в логистиката. В света липсва транспортен потенциал, цената на горивото пораства, а търсенето на артикули единствено утежнява обстановката.

Според разнообразни специалисти горните проблеми могат да доведат както до повишаване, по този начин и до утежняване на качеството на напитката.

„ Още през есента се появиха опасения, че на фона на високите цени и проблемите с доставките производителите ще стартират да заменят арабиката с по-евтина и не толкоз вкусна робуста “, написа „ Известия “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР