МОСКВА – Балкански политически конфликт се пренесе на световното първенство.

...
МОСКВА – Балкански политически конфликт се пренесе на световното първенство.
Коментари Харесай

Балканска война на мондиала

МОСКВА – Балкански политически спор се придвижи на международното състезание. Швейцарските национали с косоварско-албански генезис Гранит Джака и Жердан Шакири вкараха по един гол през второто полувреме, след които тимът им обърна Сърбия от 0:1 до 2:1. В насладата си и двамата направиха един и същи жест на наслада. Кръстосаха ръце и „ полетяха “ към скамейката. Какво означаваше това? Жестът символизира орел, а птицата е герб на Албания.

„ Всеки почитател може да види, че страстите експлоадираха у нас – сподели Шакири. – Не приказваме за никаква политика, а за футбол. Не ме интересуват освиркванията на сръбските ентусиасти. “

Нападателят, който вкара гол в последната минута и бе определен за състезател №1 на мача, игра с две разнообразни обувки. На едната имаше герба на Швейцария, а на другата – герба на Косово.

„ Жестът ми е за тези хора, които ме подкрепяха, а не против противника – добави Джака. – За мен това беше един доста специфичен мач. Хиляди хора, фамилии от Швейцария, Албания и Косово ми писаха преди дуела. Победата е за тях. Радостта ми не е никакъв знак против сърбите. Абсолютно почтен съм – изобщо не ми пука за тях. “

Омразата сред сърби и албанци е пословична и се разрасна след разпада на някогашна Югославия. Мач сред националните тимове на двете страни преди няколко години в Белград бе пресечен след половин час игра. Над стадион с дрон полетя албанското алено знаме с орела, а фрагментите напомнят по какъв начин сръбските футболисти подскачат под него в опит да го заловен и скъсат. Оттогава всички дуели в евротурнирите сред албански и сръбски тимове се играят без гостуваща аудитория.

Още преди мача в Калининград съветският вестник „ Спорт Експрес “ написа заглавие „ Косово против Сърбия “. Изданието визираше четиримата швейцарски с косоваро-албански корени в отбора на босненския селекционер Владимир Петкович. В него има играчи от чилийски, сръбски и хърватски генезис.

„ Винаги съм казвал, че спортът не би трябвало да се меси в политиката “, отсече Петкович, който е роден в Сараево.

Швейцарският вестник „ Блик “ пък написа след дуела: „ Шакири и Джака са двама гении с глупави глави “. В страната се притесняват, че дисциплинарната комисия на ФИФА може да накаже двете звезди поради жестовете, в случай че сметне, че те са на политическа основа. След успеха с 2:1 швейцарците се нуждаят единствено от точка в последния мач против Коста Рика, с цел да са сигурни за присъединяване си на осминафинала.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР