Московският градски съд пусна на свобода актьора Павел Устинов, осъден

...
Московският градски съд пусна на свобода актьора Павел Устинов, осъден
Коментари Харесай

Руски актьор бе пуснат на свобода след обществено недоволство

Московският градски съд пусна на независимост артиста Павел Устинов, наказан на три години и половина затвор за нахлуване против чиновник на " Росгвардия " на митинг на 3 август, предадоха съветските медии.

Срещу присъдата на Устинов, който апелира, имаше мощно неодобрение в обществото. В резултат след единични митинги в сряда и четвъртък прокуратурата разгласи, че ще желае по-малко наказване за Устинов, което не включва отнемане от независимост. Според прокурорите Устинов си остава отговорен, само че наказването не трябва да е толкоз сурово.

Междувременно Устинов се намираше в следствен изолатор от 5 август. Сега е освободен с мярка подписка и възбрана да излиза от страната в хода на обжалването.

Устинов упорства, че е почтен, и изказванието на управляващите, че при опит да бъде задържан е нанесъл контузия на рамото на чиновник на " Росгвардия " (от нейния Мобилен отряд със особено предопределение - ОМОН), не дава отговор на действителността. Аргументът му е, че той не е оказал опозиция при задържането - нещо, което съгласно някои съветски издания се удостоверява от видеозаписи от мястото на случая.


© Reuters

" Единичен митинг " (пикет) в поддръжка на Устинов, в който се включиха няколкостотин души.

Силно неодобрение

Присъдата бе произнесена на 16 септември. Оттогава артисти, музиканти, свещеници и учители застанаха на негова страна в писмо, с което поддържаха него и други обвинени или наказани при присъединяване в митингите в Москва това лято.

Представители на ръководещите побързаха да застанат на страната на Устинов след публичното неодобрение. Секретарят на генералния съвет на " Единна Русия " Андрей Турчак сподели, че наказването е незаслужено - изгледал записите и схванал, че " индивидът просто си стои до метрото ".

Бизнес омбудсманът Борис Титов пък предложи правене на " черен лист " със съдии, чиято работа е образец за крещящо безвластие. Дори ръководителят на " Росгвардия " се застъпи за Устинов и сподели, че на мястото на съда би наложил по-леко наказване.

Кремъл прикани всички да изчакат обжалването (другата седмица). Прессекретарят Дмитрий Песков съобщи, че президентството е наясно с публичния отзив след делото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР