Московският градски съд осъди на 25 години в колония със

...
Московският градски съд осъди на 25 години в колония със
Коментари Харесай

Руският журналист Владимир Кара-Мурза бе осъден на 25 г. затвор за държавна измяна

Московският градски съд осъди на 25 години в колония със непоколебим режим известния публицист и опозиционер Владимир Кара-Мурза по обвиняване упрекнат в държавна измяна, разпространяване на недостоверна информация за съветската войска и активност в “нежелателна организация ”. Прокуратурата изиска наказване точно от 25 години затвор, напомня БНР.

Владимир Кара-Мурза беше арестуван през април предходната година. Оттогава се намира в следствения арест. Първоначално беше упрекнат в разпространяване на потвърдено недостоверна информация за съветската войска.

Впоследствие прокуратурата добави още две обвинявания - за държавна измяна и за активност в “нежелателна организация ”. През октомври трите каузи бяха обединени в общо наказателно произвеждане. Според версията на следствието по време на обществено изявление в Съединените щати опозиционерът е обвинил съветската войска в потреблението на неразрешени средства за водене на бойни дейности.

Съдебните прения завършиха на 7 април. Тогава Кара-Мурза се възползва от правото си на последна дума и съобщи:

" Единственото, за което се упреквам е, че за дългите години на политическата си активност не съумях да убедя задоволителен брой мои сънародници и политици в демократичните страни каква заплаха носи за Русия и за света сегашният режим в Кремъл ”.

Като цяло " последната дума " на Кара-Мурза от предходната седмица стана шлагер в международните мрежи.

" Подписвам се под всяка дума, която съм споделил и за която съм упрекнат през днешния ден ", сподели Кара-Мурза, като подчертава върху битката си против офанзивата в Украйна и президента Владимир Путин.

" Не единствено че не се разкайвам за нищо от това - аз се гордея с него ", сподели той в последните си думи пред съда, които бяха оповестени в канала на журналиста Алексей Венедиктов в " Телеграм ".

" Обвинявам себе си единствено за едно нещо ", споделя Кара-Мурза.

" Не съумях да убедя задоволително мои сънародници и политици в демократичните страни в заплахата, която сегашният кремълски режим съставлява за Русия и за света. "

Журналистът със западно обучение беше непосредствен помощник на опозиционния водач Борис Немцов, който беше убит покрай Кремъл през 2015 година

" Гордея се с обстоятелството, че Борис Немцов ме вкара в политиката. И се надявам, че той не се срами от мен ", споделя Кара-Мурза.

Владимир Кара-Мурза съобщи още:

" Знам присъдата си... такава е цената за негласност в Русия в този момент ".

Кара-Мурза твърди, че е бил токсичен два пъти - през 2015 година и 2017 година - поради политическата си активност, само че е траял да прекарва дълги интервали от време в Русия.

" Знам също по този начин, че ще пристигна ден, в който мракът над страната ни ще се разсее.

Когато войната ще бъде наречена война... когато тези, които подбудиха и започнаха тази война, ще бъдат жигосани като нарушители, а не хората, които се пробваха да я спрат. "
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР