Московският градски съд намали само с един месец присъдата на

...
Московският градски съд намали само с един месец присъдата на
Коментари Харесай

Съдът намали само с месец 7-годишната присъда на общинския съветник Горинов по делото за `фалшиви новини` - Свят

Московският градски съд понижи единствено с един месец присъдата на общинския консултант в Красноселския регион на съветската столица Алексей Горинов, който беше наказан на 7 година затвор по обвиняване в разпространяване на " имитации " за войната.

Горинов е първият с действителна присъда по члена в съветския Наказателен кодекс, който се появи след нахлуването в Украйна, заяви Би Би Си.

Московският градски съд прегледа жалбата против присъдата на 60-годишния Горинов на закрито съвещание. На чуването не са позволени даже брачната половинка и синът му. Според групата за поддръжка на Горинов съвещанието е било закрито под предлог сигурността на участниците в процеса, защото се твърди, че съдията от Мешчанския съд в Москва е получавал закани.

Правозащитникът Денис Шедов обаче допуска, че " най-вероятно управляващите се опасяват да покажат на обществеността измършавелия Алексей, чието здраве е подкопано от пандиза ".

Групата за поддръжка на Горинов разгласява словото, което общинският консултант е произнесъл по време на процеса.

" Искам да призная виновността си. Вината пред многострадалния народ на Украйна. Към цялата международна общественост. Вината, че като жител на моята страна не съм могъл да направя нищо, не съм могъл да предотвратя продължаващата полуда. Моля, простете ми и за това, че наподобява не мога да направя нищо повече, с цел да го спра.

Най-малкото, което мога да направя, е да назовавам нещата с същинските им имена. Дали 7 година са ми задоволителни - като се има поради какво съм претърпял - да се превъзпитам от пацифист в ястреб. Да забележим... Да забележим също дали тези 7 година са задоволителни, с цел да може политическото управление на Русия да осъзнае външнополитическата, икономическата и моралната злополука, до която докара страната ни ", споделя Горинов.

Преди срещата делегацията на Европейски Съюз в Русия популяризира изказване в поддръжка на Горинов.

" Европейски Съюз осъжда наказателното гонене на московския общински консултант Алексей Горинов. Солидарни сме с Алексей Горинов, чието дело се апелира през днешния ден, както и с други съветски жители, които се осмеляват да приказват против войната на Русия против Украйна, макар цензурата и издевателството ", декларират от Европейски Съюз.

На 8 юли Мешчанският съд в Москва осъжда Горинов на 7 година затвор за изявление на съвещание на общинарите от Красноселски регион от 15 март, по време на което той предлага минута безмълвие, назовава протичащото се в Украйна " война " (Русия продължава да назовава нахлуването си " специфична интервенция " ) и декларира, че е неприемливо да се организират развлекателни мероприятия на фона на съветската експанзия.

Иля Яшин, общински консултант и някогашен шеф на Красноселския регион (включен в регистъра на " задграничните сътрудници " ), е очевидец по делото на Горинов. През юли самият той е упрекнат по новия член в Наказателен кодекс и е изпратен в следствения арест.

По данни на правозащитници досега в Русия са формирани над 100 наказателни каузи по члена за " военните имитации ", от които 10 са прегледани от съда. Във всички случаи са постановени неоправдателни присъди - двама са получили действителни присъди, трима са с условни присъди, двама са санкционирани, а двама са били наказани на общественополезен труд.

Присъдата по делото " Горинов " остава най-тежката. Правозащитниците не знаят какво е наказването по делото на военнослужещия Иля Карпенко, което се преглежда от военния гарнизонен съд на Петропавловск-Камчатски.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР