Московски съд осъди известния руски филмов и театрален режисьор Кирил

...
Московски съд осъди известния руски филмов и театрален режисьор Кирил
Коментари Харесай

Руски съд призна за виновен известния режисьор Кирил Серебренников

Московски съд осъди известния съветски кино и сценичен режисьор Кирил Серебренников по обвинявания в разхищение на държавни средства, осведоми Агенция Франс Прес.

Случаят се преглежда като тест за артистичната независимост в Русия.

Тригодишният случай, при който Серебренников е упрекнат в кражба на 2 милиона $, е към края си, макар че предходната година беше близо да бъде преустановен и стотици културни дейци в Русия и чужбина се оповестиха в поддръжка на режисьора.

Съдията постанови, че 50-годишният Серебренников и други подсъдими са отговорни в корист с държавни средства, свързани с финансирането на театралния план " Платформа ", който съгласно мнозина е разкрил пътя към други планове в Русия.

Серебренников, Юрий Итин и Константин Малобродски " са направили дейности непосредствено за персонално обогатяване " и са работили като група за заблуждение на чиновници на културното министерство, разгласи съдията.

Четвъртият обвиняем е София Апфелбаум, която съгласно съдията не е знаела за измамата.

Тази седмица прокуратурата изиска 6 година затвор за Серебренников. Присъдите се чакат след прочитането им, което може да отнеме няколко часа и даже дни.

Серебренников, който управлява театралния център " Гогол ", беше задържан през 2017 година, само че предходната година казусът против него зацикли, откакто съдията го върна на прокуратурата поради пропуски. Впоследствие бе рестартиран при нов арбитър и в обвинителния акт беше променено, че измамата е в размер на 129 милиона рубли, а не на 133 милиона рубли.

Режисьорът беше освободен за няколко дни от пандиза и подложен под домакински арест. Впоследствие му бе разрешено да се върне на работа, като мнозина смятаха, че казусът ще бъде преустановен.

Но през днешния ден съдията поддържа прокуратурата, че Серебренников е откраднал държавни пари, които са били предопределени за плана " Платформа ", ръководен от него сред 2011 и 2014 година

Обвиняемите настояват, че са почтени.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР