Московски: Държавата е показала, че не управлява добре летище "София"Исторически

...
Московски: Държавата е показала, че не управлява добре летище "София"Исторически
Коментари Харесай

Московски: Държавата е показала, че не управлява добре летище "София"
Московски: Държавата е посочила, че не ръководи добре летище "София"
Исторически страната е посочила, че не ръководи добре летище "София", съобщи министърът на превоза Ивайло Московски, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Днес Московски взе присъединяване в съвещанието на парламентарната транспортна комисия, на което бе отхвърлено предлагането на Българска социалистическа партия да се гласоподава план на решение, с който да се приключи концесията летище „ София ”. Предложението събра едвам 8 гласа „ за “, а с 12 „ срещу “ и 1 „ въздържал се “ не бе признато.

Мотивите на настояването бяха показани от народния представител Георги Свиленски. Пред членовете на транспортната комисия той уточни, че през последните години летището осъществя нарастване на пасажерите и товарите, както и осъществената облага, което отстранява нуждата от отдаването му на концесия.

Транспортният министър напомни, че концесионирането на най-голямата ни аерогара е било заложено още в предизборната стратегия на партия ГЕРБ, а по-късно концепцията е залегнала и в управническата стратегия на държавното управление. Според него отдаването на концесията е естествена процедура, която се ползва в цяла Европа и света.

„ Европа е най-развитият пазар за присъединяване на частния бранш в ръководството на летища. Делът на частно присъединяване в ръководството на летищата и летищната инфраструктура е повишен с 80%. Това е наклонност от 2010 до 2016 година. Ако прибавим и интервала до 2018 година, ще е още по-голям процентът. Всички летища в Словения, Португалия, Унгария, Кипър, Белгия и Малта се ръководят на 100% частния бранш “, аргументира се министър Московски.

Той уточни още, че практиката в Европа и Европейски Съюз демонстрира, че удачният метод за ръководство на такава инфраструктура е точно този. „ Идеята е тъкмо такава – да се притегли сериозен оператор и вложител, който оперирайки на други места и имайки съществени позиции в авиационния бизнес да направи по този начин, че летище „ София “ да получи нужното си развиване в годините напред. Не инцидентно концесията е за 35 години “, добави транспортният министър.
 Ивайло Московски Ивайло Московски / БГНЕС
„ Колегите доста неловко се усещат, че когато те ръководят концесията е нещо хубаво и те оптимално се възползват от нея. Имам информация за десетки концесии, които са направени в тяхното ръководство. А при нас, когато управляваме, концесията е нещо неприятно “, обърна се министър Московски към опозицията.

Във връзка с изказванието на левицата, че решението на Министерски съвет за отдаване на аерогарата на концесия е било взето „ на мрачно “, транспортният министър разяснява: „ Нито съвещанието е било секретно, нито точката е била изключителна “.

По време на чуването му стана ясно, че съгласно изискванията концесионерът се задължава да направи изследване на въздушния трафик, а в случай че се постанова, да бъде построена втора писта. Предвижда се и опцията за създаване на трети терминал, както и даването на гаранции за личния състав. /БГНЕС

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР