Московската опозиция заяви, че може да не признае резултата от

...
Московската опозиция заяви, че може да не признае резултата от
Коментари Харесай

Русия съзнателно провокира протестите в Москва?

Московската съпротива съобщи, че може да не признае резултата от локалните избори в съветската столица през септември след отхвърли на управляващите да записват опозиционни и самостоятелни претенденти, написа "Комерсант ".

След позволения протест в събота на московския бул. "Сахаров " в поддръжка на самостоятелните претенденти за градски депутати, опозицията ще желае от кметството и позволение за нов митинг с още неразбираем до дъно дневен ред. Но резолюцията от митинга в действителност съдържа ултиматум - "ако не бъдат регистрирани претендентите, самостоятелни от властта, ще настояваме за отменяне на изборния резултат от 8 септември ", показва вестникът.

Експерти на "Комерсант " са на разнообразни отзиви дали това искане ще спомогне за сближение на протестните настройки. "Протестът освен получава обществено утвърждение, само че излиза и на мода. "Героизират се неговите водачи, в това число самостоятелни претенденти, държани под административен арест ", отбелязва политологът Александър Кинев. "Ако властта продължи натиска, единствено ще форсира този развой, по тази причина би трябвало да включи какви да е най-малко детайли, напомнящи договаряния с опозицията. Дневният ред ще се образува от единствено себе си ", счита специалистът.

Изданието осведоми, че тази събота в Москва следва позволен протест на комунистическата партия под наслов "За чисти и почтени избори ". Лидерът на комунистите Генадий Зюганов обаче прецизирал на конференция, че те няма да се обединят с нерегистрираните претенденти от така наречен извънсистемна съпротива. Сплотяване на напъните не възнамерявали и уредниците на опозиционно "шествие по булевардите " на Москва същия ден.

Съботният митинг "не притегли московчани нито със слово, нито с ария ", твърди "Росийская газета ". "Не мога да мина поради безобразието из улиците. Толкова ми писна от тия ваши митинги, че сили не ми останаха ", разяснява пред официоза жителка на града.
Според всекидневника на митинга съвсем въобще не е станало дума за локалните избори и мнозина от събралите се нямали разбиране, че сбирката е в отбрана на нерегистрираните претенденти.

Наблюдателят Дмитрий Гусев счита, че опозицията целеустремено е провокирала арести и сбивания с полицията с апела към участниците в митинга за следващата мирна разходка след акцията - забранен митинг в центъра на Москва. Растат и вредите от митингите за самия град, чиито служби към този момент са подали в Следствения комитет искове за компенсации поради вредите от демонстрациите през последните седмици, прибавя "Росийская газета ".

Всеки от участниците в московския протест пристигна със лично неодобрение от политическата реалност. Същевременно се усещаше по какъв начин хората не имат вяра изключително, че може с всеобщи акции в действителност да трансформират това, което не им харесва ", разяснява "Свободная преса ".

"Известия " дефинира като съществени представители на митинга не политиците, а музикантите - мнозина участници признали пред негов сътрудник, че пристигнали да чуят обичани реализатори. По данни на полицията митингът е събрал 20 хиляди души, уредниците по традиция обявиха, че са били повече, написа вестникът.

"За всички е ясно, че хората са пристигнали да погледат не политици, а фешън юношески реализатори (песните им са за наркотици) ", обобщава опозиционният уебсайт "Медуза " мнения, излъчени от съветската държавна телевизия. Според тези излъчвания в съботните акции за почтени избори отвън Москва взели участие "единици ", тъй като нямало концерти. А в столицата "тълпата била ръководена от координатори, употребявани били технологиите от Майдана " - проевропейските митинги в Украйна, довели до промяна на властта през 2014 година
"Ведомости " написа за политическа рецесия, довела през последните седмици до огромни, в това число неразрешени митинги в Москва, и сурова ответна реакция - арести на хиляди протестиращи, пълзящи репресии и наказателни каузи.

По данни на доброволци от организацията "Бял брояч " в съботната акция са взели участие към 60 000 души, което я подрежда измежду най-големите в най-новата история. Това са били най-много младежи, добавя изданието. Във връзка с последните манифестации "Комерсант " отбелязва засилената политизация на студентите в Русия през последните месеци.

"Петдесет хиляди московчани се оповестиха срещу репресиите, само че полицейското отцепление ги спря ", написа опозиционният "Новая газета ". В свободното придвижване на жители из градския център силовите структури съзряха рисково нарушаване на публичния ред и отвърнаха с всеобщи арести. Прочистваха Москва, вадейки от тълпата инцидентни жители, в това число малолетни и хора с увреждания. Палките настигаха и тези, които търсеха скривалище в сладкарница и хотел наоколо, се споделя в репортаж от вестника. Той цитира неправителствения уебсайт "ОВД-инфо ", съгласно който в Москва са били арестувани близо 240 души. Защото "в Москва групи от по няколко души може да се разхождат единствено на "Сахаров ", а на други места от града става дума за всеобщи вълнения.

Силовите структури на съветския президент Владимир Путин "сами тласкат към корав отговор онази част от обществото, която повече от другите е повлияна от мощната страст, провокирана от демонстративната свирепост на жандармеристи и служители на реда ". Това е извод на Генадий Гудков, показан от сп. "Новое время " като съветски политик, полковник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) в оставка.

Според негов коментар пред изданието "същинската цел на акциите за полицейско заплашване " може би е просто да предизвикат обществото, чиито "ответни радикални дейности да "оправдаят " бъдещите стъпки на режима за въвеждане на изключително състояние в Русия ". "Сиреч цялостна анулация на всевъзможни избори, въвеждане на цялостна цензура, закриване на последните самостоятелни медии, определяне на цялостен надзор върху интернет ", "сравнително дълги ефикасни присъди за протестните водачи без риск от всеобщи безредици " и "комендантски час при всяка остра обстановка ", изяснява някогашният офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР