Мощностите на АЕЦ Козлодуй могат да бъдат експлоатирани безопасно до

...
Мощностите на АЕЦ Козлодуй могат да бъдат експлоатирани безопасно до
Коментари Харесай

АЕЦ "Козлодуй" ще печели до 30 млн. лв. на година от използването на стар ротор за "Белене"

Мощностите на АЕЦ " Козлодуй " могат да бъдат експлоатирани безвредно до 2051 година, съгласно резултатите от осъществените през миналите две години проучвания.

© Анелия Николова Още по тематиката
НЕК дава 50 млн. лева за защита на язовири и площадката на АЕЦ " Белене "

Договорът с определените охранителни компании ще е за 48 месеца и ще влезе в действие през август 2019 година
13 окт 2018
Енергийната борса спря поради хипервисоки цени на тока

Това е невиждан случай и идва след сигнали за операции през последните седмици. Основният продавач е държавната НЕК
10 окт 2018
" Уорли Парсънс " осъди НЕК за 37 млн. евро поради АЕЦ " Белене "

Арбитражното дело бе заведено поради преустановен контракт по времето на Драгомир Стойнев
16 сеп 2018
Китайска делегация е посетила площадката на АЕЦ " Белене "

Представители на Китайската национална нуклеарна корпорация са се срещнали с наличното съоръжение и построените уреди
28 авг 2018 Част от остарялото съоръжение за АЕЦ " Белене ", към което съветската " Атомстройекспорт " не прояви интерес през 2006 година, може да усили мощността на 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " с 4%. При сегашните борсови цени на електрическата енергия това би означавало спомагателен доход от 25-30 млн. лева на година за атомната централа. Но макар че опцията за рационализация е налице от няколко години и въпросът е бил поставян неведнъж в Народното събрание, до в този момент не са подхванати основни дейности. Причината е фрапантна - въпросният ротор високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М, който би повишил мощността на АЕЦ " Козлодуй ", е благосъстоятелност на НЕК и двете държавни компании не могат да реализират съглашение за прехвърлянето му.

Тази сряда обаче държавното управление одобри особено решение, в което задължава двете сдружения да реализират продажба посредством директно договаряне между тях. Възможността за сходна договорка е регламентирана в Правилника за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала. Там е посочено, че началната цена за продажбата се дефинира от самостоятелен оценител след признато решение на Министерския съвет.

Какво прави роторът

Роторът високо налягане от турбина К-1000-60/1500-2М е от значително значение за осъществяване на стратегиите за продължение на експлоатационния запас на 5-ти блок на АЕЦ " Козлодуй " и увеличение на мощността му до 104% от номинала. По време на плановия годишен ремонт на 5-ти блок за 2018 година роторът е бил тестван и е потвърдено, че може да бъде употребен за потребностите на централата.

При реализира не мощ от 104% от номинала 1000-мегаватовия блок ще създава с 40 мегавата повече електрическа енергия за всеки отработен час. Това прави към 345 хиляди МВтч на година в допълнение, които могат да се продават на свободния пазар. Прогнозната междинна борсова цена до 1 юли 2019 година по калкулации на КЕВР е 70 лева./МВтч и в случай че тя се вземе за база, излиза, че АЕЦ " Козлодуй " би могъл да усили приходите си с над 24 млн. лева В реалност покупко-продажбите на енергийната борса през последните месеци се подписват на цени от над 80 и даже над 100 лева за мегаватчас, което е значи, че спомагателните приходи за АЕЦ-а могат да стигнат и 30 млн. лева на година след активирането на ротора.

Производител на основната част е ПАО " Турбоатом ", който е и притежател на всички нужни лицензионни и квалификационни документи. " Доставката на ротора от различен производител е несъвместима със съществуващото съоръжение ", се споделя в известието на държавното управление във връзка прехвърлянето на собствеността.

На каква цена

Колко тъкмо ще би трябвало да заплати АЕЦ " Козлодуй " на НЕК за въпросното съоръжение не може да се каже, защото не е ясно какъв брой би била оценката на ротора. Но на процедура това може да няма никакво значение, защото тази договорка може да се употребява от страната като опция по легален път да се трансферират пари от печелившата АЕЦ към губещата НЕК - към 30 юни тази година електрическата компания регистрира чистата загуба от 74 млн. лева, с което непокритата загуба от предходни интервали стана близо 1.2 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР