Мощно земетресение с магнитуд 6,8 удари Мароко, събори сгради

...
Мощно земетресение с магнитуд 6,8 удари Мароко в петък вечерта,
Коментари Харесай

Мощно земетресение с магнитуд 6,8 удари Мароко в петък вечерта, което според Геоложката служба на Съединените щати (USGS) е най-силното, ударило тази част от северноафриканската нация от повече от 120 години, след като държавната телевизия съобщи, че множество сгради са се срутили близо до епицентъра.

Земетресението е регистрирано малко след 23 часа. местно време на относително малка дълбочина от 18,5 километра (11,4 мили), каза USGS, с епицентър в планините Висок Атлас, разположен на около 72 километра (44,7 мили) югозападно от Маракеш, град с около 840 000 души и популярна туристическа дестинация.

„Земетресения с такъв размер в региона са необичайни, но не са неочаквани. От 1900 г. насам не е имало земетресения M6 (с магнитуд 6) и по-големи в рамките на 500 км от това земетресение и само 9 земетресения с M5 (с магнитуд 5) и по-големи“, казаха от USGS.

Органът на САЩ прогнозира, че „са вероятни значителни щети и бедствието е потенциално широко разпространено“, отбелязвайки, че много хора в района живеят в структури, които са „силно уязвими от земетресение“.

Държавната телевизия Al-Aoula в събота показа множество срутени сгради близо до епицентъра.

В Маракеш някои къщи в плътно натъпкания стар град са се срутили и хората местят отломки на ръка, докато чакат тежка техника, каза местният жител Ид Ваазиз Хасан пред агенция Ройтерс.

Друг жител на Маракеш, Брахим Хими, каза пред Ройтерс, че е видял линейки да излизат от стария град и че много фасади на сгради са повредени. Той каза, че хората са били уплашени и са останали навън в случай на нов трус.

Трусовете бяха усетени и в столицата Рабат, на около 350 километра северно от планините Висок Атлас, съобщи Ройтерс, позовавайки се на очевидци.

Това е развиваща се история. Има още.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР