Мощният циклон в Гърция вече причинява сериозни проблеми. Бурята ще

...
Мощният циклон в Гърция вече причинява сериозни проблеми. Бурята ще
Коментари Харесай

Средиземноморски ураган удари Гърция, ще стигне ли до България?

Мощният циклон в Гърция към този момент предизвиква съществени проблеми. Бурята ще окаже въздействие на времето и у нас. Но главно наранена ще бъде в южната ни съседка.   Някои синоптици  наричат сходни циклони " средиземноморски вихър " или MediCane, представен от Блиц. Причината е, че той има характерностите на вихър - съпроводен от  силни ветрове и интензивни превалявания. Всичко това обаче се получава над Средиземноморието поради извънредно топлите морски води там.  

Основните превалявания  ще паднат в Гърция в петък и събота – тук-там над 50-60 л/кв.м. Гръцките управляващи не разрешиха излизане на морските фериботи от пристанищата на Атина заради бурята, която доближи 6-та степен по скалата на Бофорт. Отменено е придвижването на корабите от пристанищата Пирея, Рафина и Лаврион до островите в Егейско море. Затворени са и маршрутите Рио-Антирио, Агия Марина-Неа Стира, Аркица-Едипсос, Кавала-Тасос, Волос-остров Споради, оповестиха международните медии. Гръцката брегова защита избави девет чужденци на изгубена яхта в Сароническия залив. По това време в региона вятърът доближи 7 от 8 бала по скалата на Бофорт. Координационният център на Бреговата защита изпрати лодка и три товарни кораба в региона на бедствието.

Чужденците в началото са взети на борда на товарния транспортен съд „ Ивер Акорд “ под флага на Гибралтар, а по-късно трансферирани на катер на бреговата защита и превозени до пристанище Пирея. Лошото време докара до внезапен спад на температурата - от 34 до 17-19 градуса, гръмотевици и дъжд. Заради бурния вятър на някои места са изкоренени десетки дървета, а администрацията на островите Андрос, Тинос и Миконос затвори учебни заведения и детски градини. Според метеорологичните прогнози неприятното време ще продължи до идващия понеделник. В България  настъпването на циклона  ще се усети още в неделя. Ще вали първо в Южната половина от страната, а в понеделник и на Изток. Но у нас дъждовете ще са надалеч по – безобидни.  През идващите дни той ще продължи пътя си към Черно море и Украйна, а силата му последователно ще отслабва.
 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР