Мощният подем на еврото, демонстриран миналата седмица, продължава и през

...
Мощният подем на еврото, демонстриран миналата седмица, продължава и през
Коментари Харесай

Еврото продължава да се катери

Мощният напредък на еврото, демонстриран предходната седмица, продължава и през март. Единната европейска валута надвиши 1.1160 щ. $ при започване на месеца и се търгуваше наоколо до най-високата си цена към зелените пари от началото на годината (бел. ред. - 1.1239 $ за едно евро на 31 декември 2019-а). А откакто Федералният запас намали с 50 базови пункта главния си лихвен диапазон, еврто "докосна " 1.1355 щ. $ на 6 март, а след това слезе под 1.13 щ. $ и завърши комерсиалната си сесия в Ню Йорк на 1.1284 $. Единната европейска валута е поскъпнала 5% от най-ниската си от края на февруари цена към щатската.

Еврото по предписание губи стойност във времена на пазарен стрес. Тази традиция обаче бе нарушена в хода на разпространяването на ковид отвън границите на Китай. Обратът удостоверява, че са основателни появилите се през последните месеци разбори, че поради прекомерно ниските лихвени проценти еврото все по-често се продава против валути с по-висока рентабилност - функционалност, доминирана обичайно от йената и на моменти - от щатския $. Когато обаче пазарните условия се усложнят, тези залози последователно стартират да се закриват, което на процедура значи противоположни покупки на евро, водещи до неговото повишаване.

Този път спусъкът на корекцията натисна COVID-19, установи Джеймс Малкълм - началник на валутната тактика на "Ю Би Ес ". Той отбелязва, че до началото на предходната седмица вложителите масирано са продавали евро, с цел да купуват други валути, привлечени от рекордно високите минусови лихви на Европейската централна банка. Сметките на екипа на Малкълм демонстрират, че е имало "два пъти повече
залози против еврото в сравнение с в зенита на рецесията в еврозоната ".

Сега вложителите вършат тъкмо противоположното, с което качват цената на единната европейска валута. Променената роля на европейските пари ги тласка постепенно надолу в естествени пазарни условия, само че ги качва внезапно в несигурни времена. Шефът на звеното за валутни изследвания на "Дойче банк " - Джордж Саравелос, предвижда, че еврото може да доближи 1.17 щ. $, в случай че всички
залози против него бъдат закрити.

Друг източник на поддръжка за еврото са предстоящите нови лихвени редукции в поддръжка на националните стопанства против провалите на ковид. Федералният запас към този момент смъкна главната си рента с 50 базови пункта, което стана на изключително събиране на паричния комитет на 3 март. А пазарните играчи чакат още намаления от американските централни банкери. Готовност за незабавна интервенция заявиха и "Бенк ъф Итнглънд " и "Бенк ъф Джъпен ". Докато високопоставени фигури от ЕЦБ подчертаха нуждата от трезва оценка на ситуацията преди каквато и да било акция. Свиващият се диференциал сред лихвите от двете страни на Атлантика прави еврото по-атрактивно.

Валутният пълководец на "Сосиете женерал " - Кит Жуке разяснява, че единната европейска валута към момента е доста подценена по отношение на щатската, макар възходящата промяна от предходната седмица и от началото на март. Което дава учредения да се чака по-нататъшен напредък, даже с краткотрайни низходящи обрати.

Техническите анализатори показаха, че, с цел да има по-съществена промяна, еврото би трябвало да пробие равнището от 1.1239 щ. $ от началото на годината. Това към този момент е реалност и пазарите чакат формалното заседание на управителния съвет на ЕЦБ на 12 март. Задачата на европейските централни банкери не е лесна, тъй като при съществуващата минус 0.50% депозитна рента те нямат изключително пространство за маневри. Експерти предвиждат по-скоро нарастване на покупките на активи с 10 милиарда евро на месец като част от проекта на ЕЦБ за парични тласъци и за обезпечаване на парична ликвидност. Търговците пък към този момент са отчели 90% възможност за намаляване на депозитната рента до минус 0.6 %. Това може да смъкна леко котировките на еврото към зелените пари. Освен в случай че Федералният запас не намали още веднъж главната си рента на формалното заседание на паричния си комитет на 17 и 18 март. Което, поради нарастването на болесттите от COVID-19 и на смъртните случаи в Съединени американски щати е прекомерно евентуално.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР