Мощните магнитни бури, предизвикани от слънчеви суперизригвания (Solar Superstorm) –

...
Мощните магнитни бури, предизвикани от слънчеви суперизригвания (Solar Superstorm) –
Коментари Харесай

Мощните магнитни бури може да са много опасни

Мощните магнитни стихии, провокирани от слънчеви суперизригвания (Solar Superstorm) – грандиозни изригвания и изхвърляния на плазма на нашата звезда, съставляват сериозна опасност за актуалната цивилизация.

Но научните системи за следене и предизвестие за такива стихии са надалеч от съвършенството, пишат учени в публикация, оповестена в La ciencia es noticia.

Най-мощната геомагнитна стихия за цялата история на човечеството се е случила през 1859 година Тя е получила названието „ събитието Карингтън “ на името на английския астроном, следил колосални петна и изригвания на Слънцето от 28 август до 2 септември 1859 година

На 1 септември Слънцето направило коронално изхвърляне с такава мощ, че то достигнало Земята единствено за 18 часа, въпреки че нормално това става за 3–4 дни. В резултат връхлетялата Земята магнитна стихия провокирала отвод на телеграфните системи по цяла Европа и Северна Америка.

По целия свят се следили полярни сияния, в някои места небесните светлини били толкоз мощни, че живеещото там население помислило, че е настъпило утрото.

„ Оттогава е станало ясно, че геомагнитните стихии, провокирани от слънчевата интензивност, могат да съставляват сериозна опасност за обществеността, която от ден на ден зависи от технологиите, в това число в областта на връзките и предаването на електрическа енергия “, се отбелязва в публикацията.

За точна оценка на мощността на бурята и прогнозирането на нейните последици са създадени няколко специфични показателя, по-конкретно Disturbance Storm Time Index (DST), а след това неговия по-съвършен вид – SYM-H, с чиято помощ някои учени мерят мощността на геомагнитните разстройства.

Но създателите на публикацията означават, че употребяващите тези показатели станции за надзор не са били в положение да вземем за пример да проследят извънредно огромна магнитна стихия, случила се на 29 октомври 2003 година, която довела до отчасти увреждане на трансформаторното съоръжение в някои страни на Европа и Африка.

В публикацията се отбелязва, че в редица стани, да вземем за пример Испания, към този момент са създадени местни показатели на геомагнитните разстройства, по-точни и ефикасни от DST и SYM-H, и резултатите от потреблението на новите показатели може да са потребни за енергийните компании, които експлоатират софтуерно съоръжение и преди всичко страдат от мощните геомагнитни стихии.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР