Мощната гръмотевична буря в София бе необичайна за края на

...
Мощната гръмотевична буря в София бе необичайна за края на
Коментари Харесай

Климатолог: Мощната гръмотевична буря в София бе необичайна за края на септември

Мощната гръмотевична стихия в София бе необикновена за края на септември. Това изясни в студиото на  " Здравей, България " климатологът Симеон Матев.  

" Снощи през страната мина атмосферно разстройване, което докара до интензивни превалявания. Необичайното е, че в края на септември, когато бурите затихват, имахме толкоз мощна електрична активност. Атмосферата предложи подобаващи условия за формиране на такива облаци.

Това не е постоянно събитие. Случва се един път на няколко години. Например, във Варна няма да не помнят 27-28 септември през 2004 година, когато там падна градушка с размер на топка за тенис ", изясни той. И добави, че се намираме в края на гръмотевичния сезон. По думите му през последните години обаче сходни явления се случват даже през зимата.

Матев даде препоръки какво да не вършим по време на гръмотевични стихии.

" Когато сме на открито, не трябва да стоим под дървета. Трябва да си изключим телефоните, да не държим чадър. Ако сте група от хора, се отдалечете един от различен, не заставайте до животни. Има доста случаи, в които овчари стават жертва на мълнии, тъй като стоят до стадото. Ако сме у дома, не би трябвало да стоим до прозорци, контакти. Добре е всички електроуреди да бъдат изключени ", разясни той.

Експертът по отбрана против мълнии Радослав Калчев изясни пазят ли гръмоотводите постройките.

" На всички нови блокове се инсталират системи за мълниезащита. Въпросът е какво е тяхното качество. Повечето остарели панелни здания са с тотално унищожени системи. Причината е че се правят поправки на покривите и по-късно не се възвръщат системите ",  каза той.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР