Мощна суперклетъчна буря, идваща от Италия, удари снощи северната част

...
Мощна суперклетъчна буря, идваща от Италия, удари снощи северната част
Коментари Харесай

Мощна суперклетъчна буря връхлетя Словения и Хърватия

Мощна суперклетъчна стихия, идваща от Италия, удари нощес северната част на Словения, съпроводена от ураганни ветрове, стотици мълнии, значителни превалявания и доста едра градушка, оповестиха словенските медии.

На места е паднала градушка с размерите на яйце. Вятърът достигал до 100 километра в час и е бил с доста мощни пориви.

Бурята удари първо северната област Горишка, а по-късно се придвижи към централна и източна Словения, където придвижването беше затруднено.

Над 1500 консуматори в региона на град Целие бяха без електричество тази заран, някои пътища бяха затворени. Има закъснения на жп превоза, в това число на интернационалните влакове.

Северната част Приморска също беше ударена, мощна градушка повреди покриви, прозорци и коли, написа Българска телеграфна агенция.

Силни пориви напразно изкорениха дървета и срутиха покриви в региона на Нова Горица на запад, оповестиха за словенската организация СТА в локалното звено за гражданска отбрана.

Около 6000 консуматори в този район бяха без електричество тази заран, а измежду многочислените произшествия беше евакуацията на деца, настанени в лагера Лепена край Бовац.

Очаква се бурята и мощните превалявания да продължат. Днес за цялата страна е в действие оранжев код, като на юг има заплаха от следобедна стихия с градушка.

От организацията по околна среда оповестиха, че в идващите 36 часа би трябвало да се съблюдават всички предизвестия на метеоролозите, чиновниците на Гражданска отбрана и другите способени служби, които предизвестяват, че мощните стихии може да се повторят.

Командирът на Гражданска отбрана Сречко Шестан предизвести, че е належащо да се съблюдават всички указания на Гражданска отбрана, пожарникарите и полицията.
Той издаде заповед за нараснала зоркост, която е в действие до четвъртък сутринта.

Част от словенската войска също е в подготвеност и към този момент оказва помощ в някои региони, добави Шестан.

Постепенно стабилизиране на времето в Словения се чака в сряда.

През нощта бурята доближи територията на Хърватия, само че по пътя силата й поотслабна. Въпреки това имаше ураганни ветрове и градушка в региона на Вараждин, както и на полуостров Истрия, в региона на курортния град Пореч.

Държавният хидрометеорологичен институт на Хърватия издаде тази заран ново предизвестие за рискови метеорологични условия в страната.

" Голяма система от стихии се движи към Хърватия и първо ще доближи Истрия. След това ще засегне залива Кварнер и централните и източните региони ", заяви тази заран в 8 ч. институтът и даде инструкции за държание на жителите по време на стихия.

Бурята към този момент удари Кварнер, където падна градушка, най-голямата в историята, написа хърватският портал Индекс.

Порталът разгласява фотоси на читатели с части лед, паднали в Кварнер.

Предупреждение за заплаха от мощни стихии е оповестено за през днешния ден в региона на цяла Хърватия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР