Мощна слънчева буря достигна до Земята вчера и може да

...
Мощна слънчева буря достигна до Земята вчера и може да
Коментари Харесай

Не яжте сладко и мазно при магнитни бури

Мощна слънчева стихия доближи до Земята през вчерашния ден и може да докара до прекъсване на работата на спътниците и на тока, както и да провокира блестящо северно зарево. Учените считат, че сходни феномени се отразяват на физическото и психическото ни здраве.

Започналата през вчерашния ден слънчева стихия съответствува с образуването на " пролуки " в магнитното поле на Земята, които се образуват към пролетното равноденствие на 20 март и есенното на 23 септември всяка година. Те отслабват естествената отбрана на планетата ни против галактически частици и могат да оставят пътническите самолети и GPS-системите изложени на рисковото събитие, заяви вестник " Дейли мейл ". Ще бъдат наранени елементи от Шотландия и Северна Англия, както и северните региони на Съединени американски щати, в това число щатите Мичиган и Мейн. " Геомагнитна стихия се чака на 14 и 15 март 2018 година Северното зарево може да се следи от високите географски ширини ", написа преди ден в свое изказване НАСА. Агенцията е забелязала слънчево изригване, съпроводено с изхвърляне на слънчева плазма в междупланетното пространство, при започване на предходната седмица. Частиците, които е изхвърлило Слънцето по време на изригванията на 6 и 7 март, могат да причинят " слаби съмнения в електричеството " и " нищожно влияние върху работата на спътниците, прибавя Националното ръководство за океански и атмосферни проучвания. Според НАСА първото от двете изригвания е било най-голямото за годината до момента.

Все повече учени са уверени, че слънцето може да повлияе на психическото и физическото ни здраве. Магнитните стихии могат да повлияят на настроенията, страстите и поведенческите модели на човешкото държание. Пиковете на геомагнитната интензивност се свързват с нараснала тревога и други душевен проблеми. Магнитните стихии въздействат отрицателно върху съня, апетита, концентрацията. Недоспиването, разсеяността, забавените реакции, умората и неналичието на задоволително сила пък усилват риска от ПТП-та (проучване от 50-те години на XX век, направено от Рейнхолд Рейтер и Карл Вернер, които взимат поради 100 хиляди автомобилни произшествия и откриват, че има растеж на произшествията по време на магнитни бури).

Магнитните стихии нарушават освен кръвообръщенеито, само че и мозъчното оросяване, защото концентрацията на О2 във въздуха внезапно спада и настава така наречен кислороден апетит, откъдето пораждат едни от най-често срещаните признаци, резултат от слънчевите изригвания - смяна на настроението, отмалялост, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци. Възможно е да изпаднете в стресово положение, паника, меланхолия, да ви се плаче без забележима причина, самочувствието ви може фрапантно да спадне, да сте изнервени, нападателни и предразположени към спорове с близките.

Слънчевите изригвания въздействат на биологичния ни часовник, защото епифизната жлеза в мозъка се въздейства от електромагнитната активност.

Магнитните стихии могат да провокират учестено сърцетуптене, промени в кръвното налягане, хипертонични рецесии, аритмия, тахикардия. Влиянието им се съпоставя с резултата от мощно физическо натоварване, което се понася относително добре от здравите хора, само че не толкоз елементарно на хората, страдащи от здравословни проблеми.

Възрастните хора са изключително чувствителни към слънчевите изригвания. Младите хора усещат по-слабо въздействието на магнитните стихии. По време на магнитни стихии се потиска произвеждането на хормона мелатонин, значим за акомодацията на организма към външни въздействия. Възможни са и болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване, настинка. По време на магнитни стихии равнището на холестерол в кръвта се покачва и е добре да се заобикалят мазните и сладки храни. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и приемайте задоволително течности. Движете се повече и спортувайте, само че избягвайте прекомерна физическа интензивност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР