"Мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия." Това гласеше

...
"Мощна морална и духовна подкрепа за братска Русия." Това гласеше
Коментари Харесай

Под руското знаме. Възраждане свика протест за неутралитет спрямо войната в Украйна

"Мощна морална и духовна поддръжка за братска Русия. " Това гласеше един от главните банери, закачени на статуята на съветския император Александър II, под която управлението на проруската опозиционна партия "Възраждане " прикани в сряда България да резервира "неутралитет " по отношение на военната инвазия на Русия в Украйна.

Партията на Костадин Костадинов провежда митинг с това искане, който в сряда съвсем извърши пространството към паметника "Цар Освободител " пред постройката на Народното събрание .

Русия атакува Украйна на 24 февруари. Официалното пояснение на съветския президент Владимир Путин беше, че това е "специална военна интервенция ", която цели и не е ориентирана против цивилното украинско население.

В края на март съветските войски започнаха да се отдръпват от окупирани от нея територии в Киевска и Черниговска области, където бяха открити всеобщи гробове и десетки тела на убити цивилни по улиците на няколко обитаеми места.
 Трупове по улиците и всеобщи гробове. Какво остава след съветската войска  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Последваха обвинявания от Украйна и Запада, че Русия е направила военни закононарушения . Москва обаче отхвърля, потвърждавайки, че това е "поредна провокация " на "киевския режим ", който е след отдръпването на съветските военни.

Демонстрацията на "Възраждане " беше ориентирана против предложение Народното събрание да разпореди на държавното управление да даде военно-техническа помощ на Украйна. Въпреки упованията този план за решение да бъде гласуван в сряда, това не се случи.

Междувременно свиканият от "Възраждане " митинг изиска депутатите да одобряват акт, деклариращ, че България няма да изпраща нито военнослужещи, нито оръжия и муниции в Украйна. Демонстрантите се оповестиха още за оставка на държавното управление на Кирил Петков, за излизане на страната от НАТО и за "премахване на американските бази " от България.

По мотив последното искане парламентарната група на "Възраждане " беше внесла предложение за преустановяване на българо-американското съглашение за военно съдействие , подписано през 2006 година Проектът обаче беше отритнат със 146 гласа "против ", четирима "въздържал се " и 11 гласа "за ". Резултатът от това гласоподаване значи, че предлагането не е било подкрепено и от двама депутати от 13-членната група на "Възраждане " в 240-местния парламент.

Протестът пред Народното събрание стартира към 12:00 часа в сряда, като огромна част от участниците в него дойдоха в София с авансово проведени от партията рейсове от Варна и други градове в страната. Лидерът на "Възраждане " Костадин Костадинов е някогашен общински консултант от Варна.
Националните предатели усещат, че времето им изтича, тъй като революцията стартира.Костадин Костадинов
"Националните предатели усещат, че времето им изтича, тъй като революцията стартира ", сподели Костадинов от спонтанната естрада под паметника "Цар Освободител ", към който, с изключение на български флагове, се вееха десетки знамена на Русия и партията му.

Сред знаците, издигнати от стачкуващите, беше и знакът "Z " , употребен от Кремъл като емблема на съветската военна инвазия в Украйна. Официалният слоган на митинга беше "Окупаторите – вън " , само че той не беше ориентиран против съветската войска, воюваща в Украйна, а против Съединени американски щати, които по думите на Костадинов са трансформирали България в "плацдарм, където се концентрират войски ".

Лидерът на "Възраждане " дефинира като "национални предатели " всички държавни управления, управлявали България през "последните 32 години ", само че не разясни дали просъветският курс на София преди 1989 година е бил верен.

"Ако на българското държавно управление му стиска, да подаде оставка, да отидем на избори, които ще бъдат и референдум за това България да бъде свободна и самостоятелна или продажна американска колония ", сподели още Костадинов.

Преди него пред множеството приказва и партийният секретар на "Възраждане " Деян Николов , който няколко пъти подхвана рефрена "НАТО – вън " и прикани "американските бази " да бъда отстранени от България.

Освен членове и симпатизанти на "Възраждане, на площада участваха и деятели от придвижването , които дефинират себе си като поддръжници на "революционния марксизъм ", борещи се против "частнособственическите връзки ". Те носеха транспарант с надпис "Нито един български боец и патрон за Украйна ", съпроводен от задраскана свастика.

В уеб страницата на комунистическото придвижване обаче липсват апели за "неутралитет " по отношение на войната в Украйна, а съветската инвазия се дефинира като "военна интервенция против кървавия и нелегитимен бандеровски режим, спонсориран и конфигуриран от Запада през 2014 година " По същия метод звучи формалното пояснение на Кремъл за войната.

Демонстрацията продължи пред Народното събрание до към 14:00 часа, когато множеството присъстващи се насочиха към задната страна на постройката с желанието да попречат на депутатите вътре да излязат. Това докара до къс конфликт с кореспондентка на в. "Сега ", която част от последователите на "Възраждане " не желаеха да пропуснат да мине. След интервенция на полицията тя въпреки всичко съумя да си тръгне. Впоследствие част от протестиращите се насочиха и към постройката на Министерския съвет .

По думите на Костадин Костадинов това е единствено първата от серия сходни прояви. Той не пропусна да повтори тезата си, че проведеното в София преди две седмици шествие в поддръжка на Украйна в действителност е било ръководено и посетено единствено от украинци.

Всъщност събитието беше планувано непринудено в българска група във Facebook, в която към този момент членуват над 5000 души . Именно там се провежда второ сходно шествие, което в четвъртък ще премине от храм-паметника "Св. Александър Невски " през Руския културно-информационен център до постройката на Българската национална телевизия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР