Мощна буря с градушка потопи Русе под вода.Силният вятър потроши

...
Мощна буря с градушка потопи Русе под вода.Силният вятър потроши
Коментари Харесай

Община Русе ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия

Мощна стихия с градушка потопи Русе под вода.

Силният вятър потроши голям брой огромни дървета, които препречиха улиците и ги направиха непроходими. Получени са близо 200 сигнали за разнообразни произшествия, а за отстраняването на вредите са ангажирани над 300 души. Отделно работят и екипи на пожарната.

Стихията се развихри малко след 5:30 тази заран. За към 15 минути е паднала градушка, съпроводена с ураганен вятър с пориви над 70 км в час. От проливния дъжд са наводнени улици и изби. Заради пороя доста коли останаха закъсали под водата на кръстовищата. Паднали клони на жп линията блокираха трен на път за Централна гара. Има нанесени вреди и по здания и свлечени земни маси с пропаднали коли.

На брифинг кметът на Русе Пенчо Милков изясни, че ударната мощ на бурята е била главно в града, предава Мобилизирани са всички запаси на общинските предприятия и компании, с които има подписани контракти, с цел да се възстановява ситуацията. Приоритетно се отстраняват дърветата по кръстовищата, с цел да може да се движи публичният превоз. За първи път от години той е блокиран, има скъсани жици и съборени стълбове на тролейбусната мрежа. По някои от линиите са пуснати електробуси, с цел да може да се обслужват жителите. Преди два месеца е било предоставено разчистване на шахтите и те са били почистени, само че все пак през днешния ден са мобилизирани пет екипа, които да се погрижат за тях.

Заради свличанията на земни маси и пропаданията в секторите, където върви водният план, е казано на компаниите да вземат ограничения да попълнят уляганията. Призивът на общината е хората да лимитират напредването си с коли.

Щетите са в развой на уточняване, а общината ще кандидатства за помощ пред Междуведомствената комисия по бедствия и повреди.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР