Мощите му бяха прославени 620 години след смъртта му и

...
Мощите му бяха прославени 620 години след смъртта му и
Коментари Харесай

„Забравеният Св. Патриарх Евтимий” в „Темата на NOVA“

Мощите му бяха прославени 620 години след гибелта му и 120 години откакто са открити. Сравняват го с христовите апостоли, а потомците му го канонизират за светец. Св. Евтимий е последният български патриарх преди рухването на Търново. Години наред обаче обликът му е пропуснат, а откриването на мощите му се трансформира в голям църковен скандал. Той приключва с акта на тяхното прославление. Какво в действителност се е случило със Св. Патриарх Евтимий и по какъв начин и за какво светият отец е стигнал до Бачковския манастир?

Тази събота в „ Темата на NOVA ” журналистът Благой Цицелков и операторът Росен Илиев търсят отговорите с откривателя и учител в Богословския факултет на СУ „ Св. Климент Охридски “ – доцент гл. ас. доктор Венцислав Каравълчев. Пред камерата на NOVA застава още игуменът на Бачковския манастир свещеник Сионий, който събира нужните документи и експертизи, с цел да бъде осъществено прославлението на мощите на Св. Евтимий.

Актьорът Любомир Бъчваров, който е родом от Велико Търново, се превъплъщава в ролята на патриарха за този епизод от „ Темата на NOVA ”, а учениците София Кузманова, Светлана Фишър и Юлиян Тонев от художественото 51. СУ “Елисавета Багряна ” са създатели на специфични графични изображения, които пресъздават живота и делото на светеца.

Неразказани истории за последния български патриарх – гледайте „ Забравеният Св. Патриарх Евтимий “ в “Темата на NOVA ” на 23 декември, незабавно след Новините на NOVA в 19:00 часа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР