Мошениците, които предлагат измамни услуги за почивки, наеми на апартаменти

...
Мошениците, които предлагат измамни услуги за почивки, наеми на апартаменти
Коментари Харесай

Хващат онлайн измамниците чрез извършените трансакции

Мошениците, които оферират лъжливи услуги за почивки, наеми на жилища и артикули, най-често са залавяни по преводите.

Службите наблюдават онлайн заплащанията и при поредност от съмнителни преводи незабавно стартират инспекция. Така единствено преди по-малко от месец са хванати 95 онлайн измамници при интернационална интервенция, в която интензивно присъединяване взели и чиновниците от ГДБОП в България, оповестява " Монитор ".

Бандитите били част от незаконни мрежи, работила в интернет пространството. Те са арестувани по време на интернационална интервенция „ 2018 e-Commerce Action (eComm 2018) “. Заради наболелия проблем, в нея са се присъединили всички 28 членки на Европейския съюз.

Основната цел на подхванатите дейности била противодействието против онлайн измамниците, като страните членки били координирани от Европол, където бил основан и координационен център.

Задържаните лица са обвинени в над 20 000 съмнителни транзакции с компрометирани кредитни карти, като общата стойност на заплащанията била над 8 милиона евро. Също по този начин в интервенцията взел участие и частният бранш, който дал налични данни за съмнителни разплащания и преводи в интернет пространството.

„ Много постоянно поръчките от интернет магазини се вършат на територията на Европейския съюз, като се употребяват банкови карти от други континенти. Именно това се следи от службите, изключително, когато заплащанията са по-сериозни “, обясниха проверяващи.

Така се стигнало и до разбиването на групата, която превела през разнообразни сметки над 8 млн. евро. В дните на интервенцията били осъществени над 200 претърсвания, били тествани над 20 хиляди съмнителни преводи и други оперативни дейности. Иззети са разнообразни електрони устройства, банкови карти, парични средства и наркотични субстанции.

Не се оповестява за арестувани българи, макар че се счита, че в бандата е имало присъединяване на нашенци, които сега се проверяват.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР