Мошеник се представя за шеф на фирма и нарежда превод

...
Мошеник се представя за шеф на фирма и нарежда превод
Коментари Харесай

Симулират глас с изкуствен интелект с цел измама

Мошеник се показва за началник на компания и подрежда превод от 220 000 евро

Софтуер за генериране на глас бе употребен за финансова машинация (снимка: CCO Public Domain)

Експерти по киберсигурност засякоха необикновен случай на потребление на изкуствен интелект в лъжлива скица. Мошениците имитирали гласа на шефа на компания благодарение на AI система и наредили на чиновник да трансферира 220 000 евро по банкова сметка.

Измамниците употребявали комерсиален програмен продукт за генериране на глас, с цел да се показват за шефа на немска компания, която има дъщерна енергийна компания във Англия, заяви Уолстрийт Джърнъл. Мениджърът на английската компания помислил, че беседва с шефа си, когато  изкуственият разсъдък настоял за превод на огромна сума пари.

Мениджърът на английското поделение не усетил измамата, защото гласът в другия завършек на линията бил съвсем като гласа на шефа на компанията. Мошениците ловко имитирали гласа, метода на връзка и даже лекия немски акцент, с цел да реализиран оптимално подобие.

Парите са преведени на един от унгарските снабдители на компанията. След това измамниците се обадили още веднъж на шефа във Англия, като поискали следващия незабавен паричен превод. Този път обаче мениджърът на английската компания заподозрял, че нещо не е наред и отказал да преведе парите.
още по тематиката
По-късно е открито, че парите, изпратени в Унгария, са трансферирани в Мексико и някои други страни. В момента службите проверяват случая и името на компанията и лицата, свързани със случая, се пазят в загадка.

Известно е обаче, че сдружението е имало застраховка, която покрива настъпилите загуби. Експертите означават, че сходен случай на машинация с потребление на гласов генератор, основан на изкуствен интелект, е регистриран за първи път.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР